Annons
Nyheter

Rebellerna etablerar sig i Tripoli

Ledaren för det libyska övergångsrådet kom i dag till Tripoli, medan strider rasade om två av Gaddafi-regimens sista fästen. Övergångsrådet hoppas nu också att oljeproduktionen komma i gång inom några dagar.
Nyheter • Publicerad 10 september 2011

Ledaren för det libyska övergångsrådet kom på lördagen till Tripoli, medan striderna rasade om två av Gaddafi-regimens sista fästen.

På militärbasen i östra Tripoli där Mustafa Abdul Jalil landade låg den röda mattan utrullad. Han är efterlängtad i huvudstaden, där man dels hoppas på att skissandet på en verklig övergång ska börja, dels att han ska bidra till att lösa motsättningar mellan olika rebellgrupper som bidragit till att störta Muammar Gaddafi.

Annons

– Det här är en mäktig symbol, för det betyder att Gaddafi-eran är över, sade Ahmed Darra, rådets inrikesminister.

– Det finns ingen annan som kan leda den här revolutionen, utom Abdul Jalil, och han har vår fulla tillit, sade 19-årige Ahmed Farj al-Darsi, tandläkarstuderande och brigadledare i Tripoli.

Många av övergångsrådet NTC:s medlemmar, däribland fem i ledningen, flyttade till huvudstaden kort tid efter det att Tripoli föll i rebellernas händer. Av logistiska och säkerhetsmässiga skäl har de högsta ledarnas ankomst dröjt längre.

NTC:s olje- och finansansvarige Ali Tarhuni sade på lördagen att oljeproduktionen som stått stilla i månader kan komma i gång inom några dagar. Men inga kontrakt ska tecknas med utländska bolag förrän val har hållits.

Om Bani Walid och Gaddafis hemstad Sirte rasade fortfarande strider. I Bani Walid gav Nato rebellerna kraftfullt understöd genom flygbombning.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons