Nyheter

Reinfeldt: Gräns för Natosamarbete

Ett utökat samarbete med Nato stod i fokus när statsminister Fredrik Reinfeldt tog plats i talarstolen på försvarsalliansens möte i Chicago.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2012

Statsministern betonade i sitt tal vikten av en nära relation till Nato. Finns det någon gräns för hur nära det samarbetet kan bli?

Utrikesminister Carl Bildt kallade i en intervju med Sveriges Radios Ekot det ökade samarbetet ett steg närmare Nato men statsministern var mer försiktig.

– Det finns en väldigt tydlig gräns, att bli medlem innebär att man måste fatta ett sådant beslut. Medlemsländer innebär ömsesidiga försvarsförpliktelser som vi inte har ingått, utan vi jobbar i enlighet med den här partnerskapsmodellen därför att det ligger i vårt eget intresse, sade Reinfeldt till TT när han mötte pressen efter talet.

Vill delta i planering

För drygt ett år sedan antog Nato-länderna ett ramverk tänkt att ge partnerskapsländerna större chans att påverka de insatser de deltar i.

– Vill man ha med Sverige, vill vi vara med och planera? Det handlar först och främst om vår förmåga att bidra på ett bra sätt och att kunna garantera säkerhet för den personal vi bidrar med, sade Fredrik Reinfeldt som svar på vilka frågor Sverige ska driva i Nato.

Natoländerna fattade formellt beslut om att överlämna ansvaret för säkerheten i Afghanistan till inhemska trupper och dra tillbaka de utländska före 2014. Reinfeldt sade i sitt anförande att Sverige är berett att överväga ett bidrag till den afghanska nationella polisen.

I en rapport från oktober förra året bedömde USA:s försvarsdepartement att de afghanska polis- och försvarsstyrkorna ännu inte klarar av att arbeta utan internationellt stöd. Endast två av landets större polisenheter kan utföra sina arbetsuppgifter självständigt. Liknande problem finns inom landets armé.

– Det ska man vara väldigt ödmjuk för. Det är svårt att åstadkomma något som egentligen aldrig funnits. Den här konferensen handlar mycket om hur vi ska skapa de resurserna, sade Reinfeldt.

Ökat svenskt bidrag?

Kostnaden för de afghanska säkerhetsstyrkorna uppskattas till 30 miljarder svenska kronor per år. Sverige har fått en förfrågan om att bidra med 40 miljoner dollar. Reinfeldt ville på måndagen inte lämna besked om huruvida Sverige ska bidra med den summan.

En förutsättning för att den sista svenska soldaten lämnar Afghanistan före 2014 är att den afghanska ledningen fungerar fullt ut, sade Reinfeldt.

– Frågan är om det blir möjligt. Det beror väldigt mycket på hur resurserna används.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.