Nyheter

Rick Perry drar sig ur USA-valet

Ännu en av de politiker som hoppats bli Republikanernas presidentkandidat i USA hoppar av. Rick Perry har dragit sig ur för att i stället ge Newt Gingrich sitt stöd.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2012

Texasguvernören Perry såg en kort tid ut att ha goda chanser att bli nominerad, men har efter misstag och kontroversiella uttalanden halkat efter.

Perry bekräftade på en presskonferens i South Carolina på torsdagen att han nu drar sig ur kampanjen och ger förre talmannen Newt Gingrich sitt fulla stöd.

"Dags att dra sig ur"

– Som Texasbo har jag aldrig dragit mig för en strid, speciellt inte om jag tror syftet är det rätta. Men jag vet också när det är dags att dra sig ur. Och nu gör jag det med stolthet, sade Perry.

Han sade vidare att han anser Obamas väg "farlig" och att han ingalunda ger upp kampen för konservatismen.

– Den har just börjat, avslutade han presskonferensen efter att ha prisat och tackat sina medarbetare och sin fru.

Kort efter Perrys tal sade Gingrich på ett kampanjmöte att han känner sig mycket hedrad av Perrys stöd.

Nästa etapp i nomineringsprocessen äger rum i delstaten South Carolina på lördag. De fyra återstående kandidaterna – Newt Gingrich, Mitt Romney, Rick Santorum och Ron Paul – möts dessförinnan i en avslutande debatt.

Vann i omräkning

En omräkning av de republikanska rösterna i Iowa, där det var mycket jämnt mellan de främsta namnen, har visat att den som vann extremt knappt var Rick Santorum, inte rivalen Mitt Romney. Santorum fick 34 röster mer.

Romney har länge setts som frontfiguren i racet om vem som får utmana Barack Obama i presidentvalet i november. Men många konservativa är misstänksamma mot hans bakgrund som guvernör i Massachusetts, då han bland annat genomförde en vårdreform liknande den som president Obama fick igenom i kongressen 2010. Mångmiljonären Romney har också anklagats för kapitalistiskt rofferi.

Maria Sällberg
TT-Reuters-AFP
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.