Annons
Nyheter

Svarta lådan "bärgas snart"

"Svarta lådan" från onsdagens flygkrasch i Jaroslavl, där bland andra Stefan Liv omkom, finns nog i planets bakre delar, som sjunkit i floden Volga.
Nyheter • Publicerad 8 september 2011

Den så kallade svarta lådan från olycksplanet i Jaroslavl bärgas inom kort. Hockeyvärlden sörjer de döda spelarna, bland dem svenske landslagsmålvakten Stefan Liv.

– Sorgen är stor och tung, säger ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Annons

"Svarta lådan" från flygkraschen i Jaroslavl finns nog i planets bakre delar, som sjunkit i floden Volga. Men de ska "bärgas snart", sade utredaren Vladimir Markin på morgonen.

– Utredarna tittar på alla teorier om vad som hänt. Det troligaste är tekniskt fel eller pilotfel.

Över 40 personer omkom, därav många elitspelare i hockeylaget Lokomotiv, dit dit målvakten Liv värvades så sent som härom månaden.

Stefan Liv var en oerhört omtyckt människa och vänner och kollegor är bedrövade efter tragedin. Lokomotiv Jaroslavl var på väg till Minsk för att spela match.

– Det är med stor bestörtning som vi har mottagit det här beskedet. Det är så tungt... jag klarar inte av att prata mer, säger Hans-Göran Frick, ordförande i Stefan Livs tidigare klubb HV 71.

– Det här är väldigt tungt. Jag har träffat Stefan flera gånger och han är en väldigt positiv och glad människa. Det är mer än en hockeyspelare vi har förlorat, han var en väldigt trivsam människa, säger Christer Englund till TT.

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts har arbetat med Stefan Liv i såväl landslag som klubblaget HV 71.

– En av sakerna som känns så tragisk med hans bortgång är att han älskade ishockey, han var så ung i sinnet i ishockeyn och ville ständigt lära sig mer. Han var en fantastisk tävlingsmänniska. Jag tänker samtidigt på att han tackade nej till VM-spel i våras för sina barns skull, säger Mårts i ett pressmeddelande.

Stefan Liv var en av Sveriges mest meriterade ishockeymålvakter och var med och vann OS-guld 2006 i Turin. Han har också vunnit ett VM-guld, ett silver och två brons och är svensk mästare med HV 71 tre gånger.

Precis efter starten på Tunosjno-flygplatsen, 25 mil norr om Moskva, gick något fruktansvärt fel. Enligt ögonvittnen ska flygplanet ha hamnat utanför startbanan och lyckats lyfta endast några meter innan det slog i en trafikfyr. Kraschen blev enorm och vrakdelarna påfanns cirka fyra kilometer från flygplatsen, vid floden Volga.

Annons

– Jag hörde en stor smäll, sedan en ännu högre tio sekunder senare. Eldslågorna stod höga, säger ögonvittnet Andrej Gorsjkov till Reuters.

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax var 45 personer ombord på planet, 37 spelare och ledare till Jaroslavl och åtta besättningsmän. Två personer ska ha överlevt och intensivvårdas med svåra brännskador.

– Det här är den mörkaste dagen i hockeyhistorien, säger Internationella ishockeyförbundets ordförande Rene Fasel i ett uttalande.

Beskedet om flygkraschen kom som en chock.

Gårdagens premiärmatch i KHL mellan Salavat Julajev och Atlant Mytisjtji bröts efter drygt 14 minuters spel och ligaordföranden Alexander Medvedev informerade publiken vad som hänt. Flera åskådare grät när de tog emot beskedet.

Lokomotiv är en av Rysslands främsta ishockeyklubbar och hade många kända spelare i truppen. Bland dem slovaken Pavol Demitra samt tjeckerna Josef Vasicek, Jan Marek och Karel Rachunek, som även de bekräftats döda.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons