Nyheter

Svensk i Bangkok: Offer för komplott

Den svensk-libanes som häktats i Bangkok efter ett terrorlarm säger sig vara offer för en komplott.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2012

Han misstänker israelisk säkerhetstjänst.

– Jag är hundra procent oskyldig, säger 47-åringen till Aftonbladet, som besökt honom i häktet.

Svensken säger att "mycket av det material polisen fann i min lagerlokal hade placerats där, troligen av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad".

Det förelåg ingen omedelbar kommentar från Israel, men det var därifrån som misstankarna först kom om ett förestående attentat från libanesiska Hizbollah mot israeliska och amerikanska mål i Thailand. Mannen påstår sig ha blivit förd från häktet och förhörd av Mossad.

– De påstod att jag ljög om olika saker.

Han förnekar Hizbollah-sympatier och säger sig vara en affärsman som sysslar med export från Asien av fläktar, kopieringspapper och kylpåsar med ammoniak – sådant som polisen beslagtog. Däremot inte konstgödsel.

47-åringen säger att han kom till Sverige 1989 och blev svensk medborgare 1994. Han bodde i Göteborg och flyttade sedan med sin familj till Libanon 2005. Han sökte dock nytt pass i Sverige 2010.

Mannen anklagas inte för terrorism, däremot för innehav av krigsmateriel, vilket kan ge fem års fängelse.

En misstänkt medbrottsling anhölls på torsdagen i sin frånvaro för samma brott.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.