Annons
Nyheter

Terrorhot mot USA inför 11 september

USA har utsatts för ännu ett terrorhot. I New York har säkerheten skärpts ytterligare inför årsdagen av 11-september-attacken. Utrikesminister Hillary Clinton uppgav att hotet kopplas till al-Qaida.
Nyheter • Publicerad 9 september 2011

Bara ett par dagar före 11 september kom beskedet:

USA har utsatts för ännu ett terrorhot.

Annons

I New York har säkerheten skärpts ytterligare inför årsdagen.

New York-borna stressade som vanligt till arbetet på fredagsmorgonen. Det som var annorlunda var den stora närvaron av poliser runtom i stan. Vid stora transportknutpunkter som järnvägsstationen Grand Central fanns utrustad polis med bland annat bombhundar, liksom militär.

Pådraget beror på att årsdagen av terrorattacken 2001 närmar sig men också beskedet som kom sent på torsdagskvällen lokal tid. Enligt USA:s säkerhetsdepartement finns ett specifikt men obekräftat terrorhot mot USA, vilket ska ha riktats mot Washington och/eller New York. Invånarna ombads hålla ögon öppna för misstänkta aktiviteter.

Tre män

Enligt lokala medier i New York ska det handla om tre män som i augusti anlände till USA från Pakistan. De tre är alla kända terrorister, varav en har amerikansk nationalitet enligt ABC News. Enligt medieuppgifter ska de ha instruerats av al-Qaida att försöka spränga en bilbomb i närheten av en stor transportknutpunkt i New York, till exempel en järnvägs- eller busstation.

– Det känns som att det här är ett mer verkligt hot än tidigare, säger en källa till New York Post.

När USA:s utrikesminister Hillary Clinton höll tal på fredagen bekräftade hon att larmet om ett nytt terrorhot kopplas till al-Qaida.

En källa i den amerikanska förvaltningen uppger för Reuters att det också kan finnas en koppling till den egyptiske läkaren Ayman al-Zawahiri, som uppfattades som andreman i terrornätverket fram till Usama bin Ladins död.

För några dagar sedan greps också tre män i Ottawa, Kanada, med stora mängder stulet bombmaterial.

Enligt New Yorks polischef Ray Kelly ska nu stadens poliskår arbeta fyra timmar extra per skift fram till måndag. Förutom den ökade polisnärvaron på gatorna kommer det att märkas på flera sätt:

Annons

Tunnelbanepassagerare får räkna med att få sina väskor genomsökta. Bilar som passerar tunnlar eller broar genomletas, vilket gav trafikköer på fredagsmorgonen. Felparkerade bilar transporteras bort.

Överreaktion

Samtidigt menar många att det här är åtgärder som ändå skulle ha genomförts med tanke på årsdagen av 11 september, särskilt som det nu är tio år sedan attentaten.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg påpekade också att uppgifterna inte är bekräftade och varnade för en överreaktion.

– Vi låter oss inte bli instängda i våra hus, sade han på en presskonferens.

– Jag själv kommer att ta tunnelbanan till jobbet och känna mig precis lika säker som alltid.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons