Nyheter

UD har besökt gripen i Thailand

Svenska UD bekräftar att den man som gripits i Thailand är svensk och libanesisk medborgare.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2012

Det finns dock ingen bekräftelse på att fler svenska medborgare skulle vara inblandade.

– Personal från ambassaden var i kväll och besökte honom och han önskar fortsatt kontakt, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst om den gripne mannen.

Han har uppgett att han behandlas väl av thailändsk polis, men det är oklart vad de valt för brottsrubricering för det han misstänks för.

UD har inte fått bekräftat att fler svenska medborgare skulle vara inblandade.

Den gripne bodde senast i Sverige 2005. UD har även kontakt med hans anhöriga.

Thailändsk polis har hittat tonvis med kemikalier lämpade för bombtillverkning. Den gripne förde på måndagen polisen till lokalen där kemikalierna förvarades drygt tre mil sydväst om Bangkok. De hade packats i 400 lådor för elektriska fläktar. Den gripne 47-åringen misstänks för brott mot vapenlagar, sade biträdande rikspolischef Pansiri Prapawat enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt obekräftade uppgifter till den israeliska tidningen Haaretz i söndags skulle det ingå tre libaneser med svenska pass i terrorcellen i Thailand. De ska ha besökt Thailand flera gånger de senaste månaderna. Det förekommer också medieuppgifter om att gruppen ska ha bestått av upp till fem personer.

Den gripne gifte sig med en svenska 1996. Det var så han kunde få sitt svenska pass, rapporterar israeliska Ynet.

Efter att ha drivit en frisersalong i Västsverige återvände han till Libanon för tio år sedan enligt medieuppgifter.

Rikspolischefen Priewpan Damapong sade till journalister att den gripne vidhåller att hans grupp inte planerade en attack i Thailand, utan skulle transportera kemikalierna till ett annat land.

Även försvarsminister Yuthasak Sasiprapha sade att Thailand inte var målet. Han tillade att en annan misstänkt hade lyckats lämna landet.

Att bombmaterialet skulle föras utomlands går tvärtemot tidigare uppgifter från Thailand. Ynet rapporterade i söndags att planen var att attackera platser där judar och amerikaner i Bangkok brukar vistas. Försvarsminister Yuthasak nämnde då uttryckligen den kända turistgatan Khao San. Synagogor och de israeliska och amerikanska ambassaderna kan också ha varit måltavlor.

Myndigheterna har skärpt säkerheten i delar av huvudstaden och andra populära turistmål. Premiärminister Yingluck Shinawatra sade att det inte finns någon anledning till panik.

Trots gripandet och thailändska påståenden om att läget är under kontroll så kvarstår de amerikanska och israeliska ambassadernas varningar för terrordåd mot turistmål i staden. Den israeliska varningen är starkast: undvik Bangkok den närmaste tiden.

Svenska UD avråder inte från resor men rekommenderar resenärer att hålla sig informerade.

Karin Ohlsson
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.