Annons
Nyheter

USA-offensiv mot Palestinaerkännande

USA:s regering satsar på att hindra en omröstning i FN:s generalförsamling om ett erkännande av Palestina som stat.
Nyheter • Publicerad 4 september 2011

Washington har därför tagit fram en plan för att åter få i gång fredssamtalen i Mellanöstern, skriver New York Times.

På så sätt hoppas regeringen förmå den palestinska presidenten Mahmud Abbas att avstå från kravet på ett erkännande när generalförsamlingen öppnar den 20 september, skriver tidningen som talat med regeringstjänstemän i Washington och med utländska diplomater.

Annons

Washington ska också ha sagt till Abbas att USA kommer att använda sitt veto om frågan tas upp i säkerhetsrådet.

Höga tjänstemän i Washington understryker att USA vill undvika att använda sitt veto i säkerhetsrådet.

Ett variant som diskuteras i Europa är att palestinierna nöjer sig med att begära en högre observatörsstatus vilket skulle ge dem tillträde till viktiga FN-organ och stärka deras möjlighet att få till ett åtal mot Israel i den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) – men det vill USA också undvika, enligt New York Times. Detta eftersom USA inte har tillräckligt med stöd för att blockera en sådan omröstning, och det skulle se illa ut om enbart USA med en handfull vänner stod på nejsidan.

Washington fruktar att ett sådant scenario kunde utlysa en våg av ilska i de palestinska områdena och i den arabiska världen i stort, i en tid då tumult redan råder. Samtidigt vill president Obama inte försämra relationerna till Israel, USA:s allierade sedan länge.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons