Annons
Nyheter

Centern håller dörren öppen

Centern är öppet för samarbete åt både höger och vänster efter valet.
– Vi samarbetar med den som vill driva vår politik tillsammans med oss, säger Eva Bramsvik Håkansson (C), som toppar partiets lista i kommunvalet.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2014
De toppar Centerlistan. Börje Andersson, Eva Bramsvik Håkansson och Jan Erlandsson blir invalda i fullmäktige om C behåller sina platser och personkryssen inte flyttar ner någon av dem.
De toppar Centerlistan. Börje Andersson, Eva Bramsvik Håkansson och Jan Erlandsson blir invalda i fullmäktige om C behåller sina platser och personkryssen inte flyttar ner någon av dem.Foto: Foto: Mark Hanlon

Centern sitter med i den femklöver som styrt Ystad sedan valet 2010 och tycker att samarbetet med de övriga borgerliga partierna och Miljöpartiet fungerat bra. Men efter valet den 14 september kan läget förändras.

– Vi driver vår egen politik. Vi stänger varken dörren för fortsatt samarbete i femklövern eller för inbjudningar från andra. Den som är villig att samarbeta med Centern är alltid välkommen, säger Jan Erlandsson, tredjenamn på C-listan.

Annons

Partiet tappade ett mandat i kommunfullmäktige vid förra valet och har nu tre av de 49 platserna. Målsättningen i år är att åtminstone ta tillbaka den förlorade platsen och bli fyra.

– Det är två ögon till som kan vara med och påverka och driva den politik vi står för, säger Eva Bramsvik Håkansson.

När Centern summerar de gångna fyra åren tycker partiet att det lyckats sätta sin färg på den politik majoriteten fört.

– Vi har fått igenom en hel del saker som påverkar strukturerna. Hur vi ska driva folkhälsoarbetet ligger som grund för allt samhällsarbete, säger Eva Bramsvik Håkansson.

Folkhälsoarbete

Centern har drivit en annan linje än de övriga partierna i femklövern i flera frågor. Pengar till folkhälsoarbetet, trygghetsboende på Tobaksgatan och namngivningen av Ystad arena är tre.

– Visst ska vi samarbeta, men som politiker får vi aldrig ge upp vår ideologi för att stå still i ledet, säger Jan Erlandsson.

Han har suttit som ordförande i barn- och utbildningsnämnden sedan förra valet. Jan Erlandsson tycker att skolan nu fått bättre balans i ekonomin och fått modernare lokaler.

– Nu kan vi satsa på att öka personaltätheten i förskolan, inte konstruera mindre gruppen utan bara sätta in mer personal. Vi vill öka tätheten när det gäller antalet anställda per barn, säger han.

Centern vill att det byggs mer för att få fler att flytta till Ystad, men tror inte att det räcker. Partier ser skola, förskola, jobb, och fritidsaktiviteter som viktiga saker för att locka barnfamiljer till kommunen.

INTERNAL INTERNAL
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons