Annons
Nyheter

”Det här är en svensk angelägenhet”

Frågan om utbyggnaden av E 65 är egentligen inte en fråga för varje sig region eller kommun. Den ägs av staten och med lösningen som Pia Kinhult och Kristina Benz förslår av två stater.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2014

– Det är rätt att vi inte äger frågan. Men någon måste ta initiativ för att hitta en lösning. Det gör ingen annan, säger Pia Kinhult (M).

Hon har informerat infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) om förslaget, men hon har inte fått något svar. Inte heller YA får något konkret svar när vi kontaktar dem. Från ministerns departement vill man inte uttala sig om det enskilda förslaget.

Annons

Ständig dialog

– Vi kan inte gå in och bedöma enskilda förslag. Det förs en ständig dialog kring investeringar i infrastruktur. Om fyra år ska den nuvarande infrastruktursplanen revideras. Vissa projekt har då gått snabbare än beräknat och andra prio- riteras upp, säger Niklas Gillström, pressekreterare hos Catharina Elmsäter-Svärd.

Danskt nej

Från danskt håll är man tydligare i sin analys av förslaget. De är inte intresserade av att pengar från bron ska gå till investeringar i Sverige. Via mejl gör det danska transportministeriet följande uttalande:

”Utbyggandet av infrastruktur i Sverige är en svensk angelägenhet. Vad man från svensk sida väljer att använda utdelningen från Öresundsbrokonsortiet till är därmed helt och hållet en svensk angelägenhet. I Danmark ska utdelningen användas till att sänka skulden i A/S Øresund som har uppfört väg- och bananläggningarna på den danska sidan i anslutning till den fasta förbindelsen över Öresund.”

Taner Caliskan
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons