Hektiska veckor för Löfven
Senast nästa fredag, den 26 september, klockan 12 ska Stefan Löfven rapportera till riksdagens talman Per Westerberg hur hans sonderingar om att bilda en regering med Miljöpartiet har gått.
– Jag vill samarbeta, jag vill ta ansvar och jag är helt övertygad om att fler partier kommer att landa i den slutsatsen, säger Stefan Löfven.
– Sverige är för litet för stora konflikter.
Avvisande
I linje med det kommer Stefan Löfven också kalla Allianspartierna till sig, trots deras hittills helt avvisande hållning till hans inviter. Enligt medieuppgifter ska han träffa alla Alliansens partiledare under fredagsförmiddagen. Först ut blir Annie Lööf (C), skriver aftonbladet.se.
Löfven ser samarbetsmöjligheter inom näringslivsutveckling, hur hela Sverige ska kunna utvecklas, föräldraförsäkringen och energifrågan.
– Jag är inte naiv och tror inte att vi kan skapa samsyn om alla detaljer. Men ju mer vi kan göra det, desto bättre är det, säger Löfven.
I och med att de rödgröna har blivit större än Alliansen kommer de fyra borgerliga partierna att lägga ner sina röster när man röstar om statsministerposten. Men de kommer att lägga fram en egen budget.
Hot om nyval
Förutsättningen för att Löfven skulle få uppdraget var att han, med talmannens ord, kan troliggöra att han har tillräckligt stort stöd för att få igenom sin budget. Men säker kan Löfven inte vara, eftersom Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kan tänka sig att rösta på Alliansens budgetförslag, om han anser att det är bättre för Sverige. I så fall orsakar han regeringskris och möjligt nyval.
– Är det något parti som har något att vinna på nyval, så är det vi, säger Åkesson som svar på att Alliansledarna tvivlar på att han menar allvar.
Löfvens huvudfokus nu är att förhandla fram en regeringsförklaring med Miljöpartiet. Det är inte bara ministerposter som ska fördelas utan flera komplicerade sakfrågor som måste lösas, till exempel ska S och MP komma fram till en regeringslinje om kärnkraft, försvar och klimatskatter som båda partierna kan skriva under på.
V-krav
Det handlar också om att förhandla fram ett budgetförslag, så att förhandlingar kan inledas med Vänsterpartiet, som kräver ett färdigt budgetförslag för att komma till förhandlingsbordet. Då blandas också V:s krav på politiken in i pusslet, vilket kan ge stora problem för Löfven som vill hålla dörren öppen för samarbeten över blockgränsen.
Parallellt vill V också få en uppgörelse om vinster i välfärden. Ännu en svår nöt att knäcka.
V-ledaren Jonas Sjöstedt, som portades bryskt från regeringssamverkan i måndags, vill inte vara ett passivt stödparti.
"Antingen förhandlar man med oss och får vänsterpolitik med ökad jämställdhet, bättre miljöpolitik och stärkt arbetsrätt. Eller så går man högerut", skriver Sjöstedt i en kommentar.