Annons
Nyheter

”Inte till salu” ska bli Vänsterns slogan i valet

Nej till vinster i välfärden och kampen mot rasism, är Vänsterpartiet i Tomelillas största hjärtefrågor. Sedan kommer barnomsorg, skolan, äldreomsorg och LSS samt miljön, kultur och bostäder.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2014
Vänsterduon. Vänsterpartiets Britta Berg och Figge Bergquist vill höja den sänkta skolpengen och ge resursassistenterna jobben tillbaka.
Vänsterduon. Vänsterpartiets Britta Berg och Figge Bergquist vill höja den sänkta skolpengen och ge resursassistenterna jobben tillbaka.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

– Om man tillåter vinster i välfärden så kan det snabbt gå utför vid ett ägarbyte även om företaget tidigare skötts på ett bra sätt. Det är inte värt det och kommunala verksamheter har en demokratisk insyn, meddelarfrihet och drivs med andra mål än vinst, säger Britta Berg som toppar partiets lista.

Årets V-lista innehåller hela 14 namn, varav de flesta kvinnor, och man känner sig på hugget både inom partiet och med det nya valprogrammet.

Annons

Britta Berg har arbetat politiskt sedan början på 80-talet.

– Jag tycker att det är viktigt att vara engagerad och även om jag skeptisk till att stå på första plats accepterade jag, säger hon.

– Och det är vi jätteglada för, inflikar Figge Bergquist som är en av de få männen på listan.

12 öre mer i skatt

För att välfärden ska bli bättre måste en mindre skattehöjning till. Det handlar bara om småpotatis, menar de, och understryker att kommunalskatten inte höjts på väldigt många år.

– Räknar man med att saker blivit dyrare är det ju inte konstigt att det blir sämre i samhället. Man måste hänga med även där, säger Britta Berg.

– Om vi höjer skatten med 12 öre handlar det bara om 35 kronor i månaden för en normalinkomsttagare. För de pengarna hade man inte haft problem att betala en simhall, säger Figge Bergquist.

V vill också återinföra resursassistenterna och höja den sänkta skolpengen igen. Man vill också ha tillbaka det mandat SD tog, med ränta.

– Vänsterpartiet står för jämlikhet och lika värde, med samma rätt till ett gott liv utan diskriminering oavsett var man kommer i från, säger Figge.

Urvattnad period

Annons

Britta Berg tycker att det finns bra saker som hänt under den senaste valperioden och nämner beslutet att bygga simhallen, biogasmacken och intresset för biogasprojekten.

– Det var ju också en fjäder i hatten att vår motion om rättvisemärkta inköp till verksamheterna gick igenom.

På minussidan finns socialdemokraternas och moderaternas allians vilket lett till urvattnade och få förslag från majoriteten.

– Det har inte blivit några beslut med substans. Även om det ju med kommunalpolitik är så att man oftast har kommunens bästa för ögonen så är ideologierna viktiga.

Urvattnat

Hon säger att oppositionen varit brokig men haft ett gott samarbete. Om majoriteten skulle fortsätta fyra år till tror både hon och Figge Bergquist att det kommer bli problem.

– Att fortsätta med en urvattnad riktning kommer leda till en väldigt pragmatisk styrning med stora ideologiska kompromisser i varje beslut eftersom man har så olika synpunkter på välfärden, säger Figge Bergquist.

INTERNAL INTERNAL
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons