Nyheter

Kristina Yngwe kryssades in – igen

Centerpartiets Kristina Yngwe har de egna väljarna med sig. Hon kryssade sig först in i riksdagen och har nu också fått tillräckligt många personröster för att ta en plats i kommunfullmäktige i Ystad.
Nyheter • Publicerad 24 september 2014
Kristina Yngwe (C).
Kristina Yngwe (C).Foto: 

Det är enda förändringen i fullmäktige i Ystad när personrösterna räknats. Nyvalda riksdagsledamoten Kristina Yngwe stod nia på listan, men kryssades upp på tredje plats genom att 6,13 procent av C-väljarna kryssade henne.

– Det är roligt. Min ambition är att sitta där när jag fått väljarnas förtroende. Det blir spännande att sätta sig in i det kommunala arbetet, säger Kristina Yngwe.

Hon är medveten om att det kan bli krockar med riksdagsjobbet, men hoppas att det ska gå att kombinera de båda uppdragen.

– Jag får diskutera med min partigrupp hur det ska lösas praktiskt, säger Kristina Yngwe.

Lööf har sagt nej

I Ystad diskuterar Centerpartiet regeringssamarbete med Socialdemokraterna, i riksdagen har Annie Lööf (C) hittills sagt nej till inviter från Stefan Löfven (S).

– Det är mer pragmatiskt på kommunnivå än på riksnivå, säger Kristina Yngwe.

Hon ekar också på att i flera av de frågor som C gått till val på som att behålla rut-avdraget och den lägre krogmomsen har S en annan uppfattning.

– Vi har ett ansvar mot våra väljare, säger Kristina Yngwe.

Fyran åker ut

När hon tar plats i fullmäktige åker fyran på C-listan Anna-Lena Weberup ut och blir ersättare i stället för ordinarie.

Folkpartiets väljare kryssade upp Karin Olsson Lindström förbi Hans Hulthén som partiets toppnamn, men båda blev personvalda och får plats i fullmäktige.

I Vänsterpartiet fick Inga-Lill Ek och Annika Weitner 5,13 procent, men ingen av dem blir personvald. Båda fick 25 personröster och förutom 5 procent så krävs det också att det är minst 50 kryss. Dessutom måste partiet få mandat så det räcker.

Svenskarnas partis Lars Rosenberg som kryssades av 38,1 procent av nazistpartiets väljare får trots det ingen plats i fullmäktige eftersom hans parti inte kom in. Åtta av partiets 21 väljare kryssade honom.

Taner Caliskan
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.