Annons
Nyheter

M vill sätta fart på Tomelilla

Det måste gå snabbare att utveckla Tomelilla, annars spelar man SD i händerna, tycker Moderaterna. Under rubriken ”Vi vill sätta fart på Tomelilla” vill partiet få snurr på företag, kommunikationer och renare miljö.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2014
M-företrädare. Lars Ottoson, Carl Malmqvist, Margith Svensson och Elisabeth Nilsson har försökt att knacka på så många dörrar som möjligt under valrörelsen.
M-företrädare. Lars Ottoson, Carl Malmqvist, Margith Svensson och Elisabeth Nilsson har försökt att knacka på så många dörrar som möjligt under valrörelsen.Foto: Foto: Carl Johan Engvall

– Vi tror att det finns ett stort missnöje med att det går för trögt i kommunen. Det gäller att få snurr på många saker och till exempel korta behandlingstiderna i den kommunala apparaten, säger Lars Ottoson, som står som tredje namnet på Moderaternas kommunvalslista.

Moderaterna har hyrt in sig på Hasse & Tagekaféets galleri som veckorna fram till valet fungerar som vallokal. Partiet prioriterar näringslivsutveckling och menar att ett väl fungerande näringsliv skapar goda förutsättningar för skola, vård, omsorg, kultur, fritid och inte minst inflyttning.

Annons

– Skola, jobb och omsorg är viktigast, men utan jobben har vi inget annat heller, säger Lars Ottoson.

Inga skattehöjningar

Margith Svensson, som under den senaste mandatperioden haft uppdraget som kommunfullmäktiges ordförande, säger att mandatperioden varit ansvarsfull där Moderaterna och Socialdemokraterna åstadkommit ordning och reda men att nu är det dags att sätta fart.

– Vi vill absolut inte ha några skattehöjningar utan tror att vi kan bli mer effektiva inom de kommunala verksamheterna, säger Margith Svensson.

De menar att visionerna i bland blivit för luddiga och att det behövs en tydligare politisk styrning i kommunen. Och även om det är svårare att sätta upp mål för offentlig verksamhet än för företag – så måste det till – vilket också ställer krav på politikerna.

– Man kan inte bara nöja sig med att säga att det inte finns pengar. Vi har till exempel ambitionen att bygga en ny idrottshall, men då måste vi starta projektering redan nu så att man kan sätta i gång direkt när investeringsutrymmet kommer. Vi måste också vara ännu tuffare mot Skånetrafiken för kommunikationer är viktiga och vi betalar samma skatt så det är inget argument för att dra in turer där få åker, säger Lars Ottoson.

Även om man inte diskuterar integrationsfrågor eller miljö i sitt valprogram betyder det inte att dessa frågor är oviktiga.

– Vi tycker att jämställdhet, integration och allas lika värde är en självklarhet. Den dag vi skapar en speciell avdelning för det är vi ute och cyklar, vi vill inte sortera in folk i vi och dem, säger Ottoson.

Inte bara klaga

Elisabeth Nilsson är ny i politiken och står på plats 25 på listan. Hon valde att engagera sig politiskt eftersom hon är trött på att stå utanför.

Annons

– Jag vill att det ska bli en förändring i stället för att bara sitta hemma och klaga. Moderaternas partiprogram stämmer bra överens med mina egna värderingar, säger Elisabeth Nilsson.

Moderaterna tänker heller inte dra in på utomhusbad, bibliotek eller byskolor eftersom man vill att alla byar ska leva.

– Vi har en stor trygghet i kommunen och det som framgår tydligt när vi varit ute och knackat dörr är att många av de nyinflyttade kommuninvånarna tycker att byn de flyttat till är så fantastisk, säger Ottoson.

En stor utmaning är dock att det saknas bostäder och därför vill man fortsätta med att skapa goda förutsättningar för byggande.

– Österlenhem har inte musklerna men vi hoppas att nybyggnationen på Svärdet ska leda till att privata aktörer ska våga bygga, för det finns gott om tomtmark, säger Margith Svensson.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons