Annons
Nyheter

S vill satsa 18 extra miljoner på skolan

18 miljoner extra vill Socialdemokraterna satsa på skolan efter valet om partiet får makten i Simrishamn. Maxgräns vad gäller personalbyten inom hemtjänsten är ett annat vallöfte, liksom satsningen på en musikakademi.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2014
Foto: Foto: Claes Nyberg

– Människan står i centrum, vi lägger fokus på den mjuka sektorn. På skola, vård, omsorg, personalfrågor och jämställdhet.

Så sammanfattar oppositionsrådet Karl-Erik Olsson Socialdemokraternas valprogram.

Annons

Socialdemokraterna i Simrishamn går till val med löften om stora extrasatsningar för 2015, närmare bestämt 40 nya miljoner jämfört med årets budget. Pengarna förutsätter dock en socialdemokratisk valseger även på nationell nivå, eftersom beräkningarna bygger på de statsbidrag som partiet utlovat på riksplanet.

Få föds

Största andelen extrapengar vill S satsa på skolan.

– Vi måste vända trenden med låga födelsetal. Simrishamns ska vara den barnvänliga kommunen, säger Christer Grankvist, ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Framför allt vill S satsa på de mindre barnen, i förskolan och på lågstadiet. Inte minst handlar det om att öka lärartätheten.

– Man har även skurit ner på satsningar för barn med särskilt stöd, konstaterar Christer Grankvist och säger att det också är något man vill lägga mer pengar på.

Medlemskap

Även kulturpedagogiska enheten vill man ge friska pengar, så att köerna till instrumentalundervisningen kan kapas. S vill också satsa på en musikakademi för de lite äldre eleverna, med siktet inställt på att skapa ett nytt gymnasieprogram med samarbete med högskolan.

Dessutom lovar S fortsatt medlemskap i AV-media.

– Det är vårt vallöfte till lärarna.

Annons

Socialförvaltningen vill man ge nästan lika mycket extrapengar som skolan, det vill säga 14 miljoner kronor.

En satsning som önskar genomföra är att införa en maxgräns inom hemtjänsten, så att de äldre inte ska behöva mötas av alltför många nya ansikten.

– Många känner sig otrygga när många olika från hemtjänsten kommer hem till dem, konstaterar Pia Ingvarsson, ledamot i socialnämnden.

Anhörigstöd

Trygghetslarmen vill S också utveckla, så att det går att larma även om man befinner sig utomhus. Stimulans och aktiviteter på alla särskilda boenden är en annan av de saker man vill satsa på för de äldre. S vill även utveckla anhörigstödet.

Kultur och fritid vill man ge 2,6 miljoner, varav en dryg miljon är tänkt att gå till biblioteksfilialerna. 3,4 miljoner extra hoppas S kunna satsa på underhåll av vägar och gator.

För att minska inkomstklyftorna mellan kommunanställda män och kvinnor vill S lägga 1 av de 40 miljonerna på jämställda löner.

– Det räcker inte men är en bit på vägen, betonar Pia Ingvarsson.

INTERNAL INTERNAL
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons