Nyheter

Vem ska regera med vem?

Valrörelsen går mot sitt slut, även i Sjöbo. Vem som segrar och vem som förlorar kommer att stå klart på söndag kväll. Men sedan ska nästa frågetecken rätas ut: Vem ska regera med vem?
Nyheter • Publicerad 13 september 2014

Ända sedan Sjöbo kommun bildades för 40 år sedan har den styrts av olika borgerliga konstellationer. För närvarande har den styrande treklövern, Moderaterna, Centern och Folkpartiet, 21 av de 49 platserna i kommunfullmäktige. Det är ingen majoritet, men med samarbetspartnern Sjöbopartiet har man betryggande 27 mandat.

De rödgröna partierna har 13 platser, så det krävs nästan en fördubbling för att de ska få egen majoritet i fullmäktige.

Det innebär inte att saker och ting inte kan förändras efter söndagens val. Två nya partier vill ta plats i Sjöbo: Det nazistiska Svenskarnas parti samt Feministiskt initiativ.

Hur många röster som krävs för att ett parti ska få mandat i kommunfullmäktige går inte att förutspå exakt, men i det förra valet räckte inte 144 röster. Det antalet fick nämligen Barn- och ungdomspartiet, som åkte ur fullmäktige.

Men 155 röster hade räckt för att de skulle ha knipt den sista platsen i fullmäktige. Istället gick det sista mandatet till Kristdemokraterna.

65 röster 2002

I år har antalet röstberättigade ökat med 870 personer, men troligen räcker det med drygt 160 röster för ett mandat i fullmäktige. Så många röster har inte något nazistiskt parti fått i kommunvalet i Sjöbo, i modern tid. Högerextrema Nationaldemokraterna – som även hade nazistiska inslag – lyckades samla 65 röster när de ställde upp i kommunvalet 2002. 2006 fick de sex röster och i det förra valet var antalet noll. Inga andra nazistiska partier fick heller några röster 2010.

Feministiskt initiativ fick dock två röster i kommunvalet 2010, utan att ha drivit någon kommunal valkampanj.

På håret

Kommunens båda största partier, Moderaterna och Socialdemokraterna, förlorade vardera ett mandat i det förra valet – även om det hängde på håret för Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna var de stora vinnarna och ökade från två till fem platser. SD har dock stått utanför alla samarbetskonstellationer och inför årets val har de andra partierna också förklarat att de inte vill samverka med SD.

Folkpartiet har även sagt att man helst inte vill samverka med Sjöbopartiet, på grund av dess negativa inställning till flyktingmottagning.

Hjälp hos fjärde

Om inte treklövern ökar med sammanlagt fyra mandat måste de dock söka stöd hos ett fjärde parti för att få majoritet. Kristdemokraterna skulle kunna framstå som en naturlig samarbetspartner, med tanke på den borgerliga alliansen på riksplanet. Även Sjöbos kristdemokrater skulle vilja se en sådan allians i kommunen – men mot det finns ett motstånd bland treklöverns politiker. När KD ingick i den lokala alliansen, för två perioder sedan blev sprickan tydlig.

Kristdemokraterna har därefter profilerat sig som ett oppositionsparti, något som verkar ha uppskattats av Sjöboväljarna. Kristdemokraterna fick nämligen dubbelt så många röster i kommunvalet som till riksdagen i Sjöbo kommun. Ett förhållande som endast Vänstern delar. Alla andra partier fick färre röster till kommunen än till riksdagen – utom Sjöbopartiet som ju inte ställer upp på riksplanet.

Men även från den rödgröna sidan kan politikerna i Sjöbo tänka sig att sträcka ut handen till de borgerliga partierna, för att stänga ute främlingsfientliga partier. Både Vänstern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger sig villiga att hitta nya samarbeten.

Taner Caliskan
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.