Annons
Nyheter

Högre fart kan ge staket runt lekplats

Den nya lekplatsen i Vollsjö har väckt känslor redan innan den är helt klar. Föräldrar efterlyser staket runt om då lekplatsen ligger nära vägen. Och kommunen säger nu att de ska överväga frågan en gång till.
Nyheter • Publicerad 14 september 2011
Mirek Lubowecki och hans kollegor från Trafik & fritid höll i går på att lägga ett skikt med plastgranulat på lekplatsen. Frågan om den nya lekplatsen blir inhägnad är ännu inte avgjord.
Mirek Lubowecki och hans kollegor från Trafik & fritid höll i går på att lägga ett skikt med plastgranulat på lekplatsen. Frågan om den nya lekplatsen blir inhägnad är ännu inte avgjord.Foto: Sprisse Nilsson

Kraven på skydd runt lekplatsen så att barnen inte springer ut på vägen är inte nytt. I samband med att kommunen diskuterade lekplatsen med Wollsjö byalag efterlystes en inhägnad.

–  Vi föreslog att det sattes upp ett staket eller en häck runt lekplatsen. Men det blev blankt nej från kommunen, säger byalagets Lars-Erik Larsson.

Annons

Han noterar att önskemålet inte enbart byggde på risken att barnen springer ut i trafiken. Byalaget såg även en fara i någon skulle få för sig köra in där med moped.

Annars är Lars-Erik Larsson och byalaget nöjda med den nya lekplatsen som ligger ungefär mitt emot Piratenmuseet.

Kan bli inhägnad

Håkan Svensson, enhetschef på kommunens gatukontor, säger att det kan bli en inhägnad vad det lider trots allt.

– Vi har tagit till oss synpunkterna. Men vi avvaktar lite innan vi tar slutlig ställning.

En orsak är att det ska göras en översyn av hastigheten på vägarna. I dag är det 50 kilometer i timmen på stora vägen utanför. Höjs det i framtiden till 60 ökar chansen att lekplatsen förses med staket.

Cykelbana emellan

Blir det å andra sidan 40 kilometer i timmen förbi platsen kan det påverka beslutet åt andra hållet.

Håkan Svensson påpekar att det trots allt är 15 meter från lekplatsen till gatan och däremellan finns en cykelbana.

Samtidigt har det även kommit positiva reaktioner på lekplatsen då den är en så kallad tillgänglighetslekplats.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons