Nyheter

KD vill satsa en miljon på ny Bombi Bitt och jag-film

En nyinspelning av Bombi Bitt och jag, rastplats vid Stampabron och en Piratenskulptur. Det föreslår KD som vill att kommunen ska storsatsa på Piraten som turistmagnet.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2012
Piraten på Owe Wessbohns målning. foto: Jan-Olle Persson/arkiv
Piraten på Owe Wessbohns målning. foto: Jan-Olle Persson/arkivFoto: 

För i dag precis 40 år sedan dog Färs härads största litterära stjärna Fritiof Nilsson Piraten, född i Vollsjö 1895 och upphovsman till klassiker som Bombi Bitt och jag och Bokhandlaren som slutade bada.

Genombrottsromanen Bombi Bitt och jag kom för 80 år sedan i år, och för 30 år sedan bildades Piratensällskapet.

Alla de jämna årtalen uppmärksammar nu KD i Sjöbo med två motioner där man kräver att kommunen ska bli bättre på att marknadsföra – och marknadsföra sig med – Fritiof Nilsson Piraten.

I den kanske mer uppseendeväckande av de två motionerna föreslår Lars Lundberg och hans partikamrater att Sjöbo kommun ska satsa förslagsvis en miljon kronor för att få till stånd en nyinspelning av Bombi Bitt och jag.

– Med tanke på hur mycket uppmärksamhet det skapat med Wallanderinspelningarna i Ystad till exempel tror vi att vi skulle få mångdubbelt tillbaka i form av godwill och uppmärksamhet. Vad finns det egentligen för bild av Sjöbo idag, mer än Sven-Olle och det – vi måste skapa något bättre, säger Lars Lundberg.

Men de som är unga idag – har de någon relation till Piraten?

– Nej, kanske inte, men om det skulle bli en ny film skulle de få det.

Den andra Piraten-motionen tar upp ett antal andra åtgärder för att ge Piraten den uppmärksamhet han enligt KD förtjänar men inte fått hittills.

Mer information om Piraten och Piratenrelaterade attraktioner på kommunens hemsida och på turistbyrån, en Piratenstaty i Vollsjö, och att biblioteket i Sjöbo blir med i Piratensällskapet är några förslag. Och nya gator och kvarter bör få Piratennamn, anser KD.

Ett annat förslag är att det anläggs en trevlig rastplats i anslutning till Stampabron i södra delen av Vollsjö samhälle – som KD beskriver på följande vis: ”denna bro torde vara den svenska litteraturens mest kända bro”.

Rastplatsen, liksom den ovan nämnda statyn, kan enligt KD ordnas i samarbete mellan kommunen, byalaget i Vollsjö och Piratensällskapet.

Taner Caliskan
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.