Nya rektorn brinner för en skola för alla
Åsa Söderberg har varit lärare i 13 år och älskar att undervisa - något hon inte får tid med i sitt nya jobb. Hon tror dock det är en fördel att hon fortfarande brinner för det praktiska lärarjobbet.
-Man ska aldrig bli rektor om man tröttnat på att undervisa, var det någon som sa. Och det tror jag stämmer.
Även i sin nya befattning vill hon vara nära undervisningen.
-Det är ju för barnens och elevernas skull vi är här allihop.
Än så länge har Åsa Söderberg fullt upp med att genomföra de 45 medarbetarsamtalen med personalen på förskolorna och skolorna.
-Det är fantastiskt att få sitta ner och lära känna varje person, säger hon.
I februari räknar hon med att börja ge sig ut bland barnen. Och Åsa Söderberg har en tydlig vision: en skola för alla.
-Det kan låta som en klyscha, men alla barn ska verkligen ha samma förutsättningar att klara skolan. Det brinner jag för, och där kanske jag kan göra skillnad, säger hon och ger ett exempel: läxor.
-Om man bygger upp undervisningen kring läxor, gör man redan där ett ställningstagande. Vi vet ju att alla inte har samma chans att få hjälp hemma.
Åsa Söderberg tycker det kan vara okej att "göra vissa överenskommelser" om läxor, och att man i så fall kan ge särskild läxhjälp på fritids. I princip menar hon dock att skolan ska hinna ge barnen den kunskap de behöver på skoltid.
Andra exempel på den "inkluderande skola" som hon vill se är att funktionshindrade ska få det stöd de behöver, att inga elever ska uteslutas från sin vanliga grupp och att olika lärstilar ska uppmuntras.
-Det kan lätt bli så att man alltid redovisar det man lärt sig på ett skriftligt sätt. Den som har svårt att uttrycka sig skriftligt tvingas då till mindre lyckade resultat gång på gång. Därför bör man försöka variera sättet att redovisa.
Systemet med arbetslagsledare håller på att avskaffas och rektorerna har fått ett större ansvar för personalen och pedagogiken. Samtidigt finns det i exempelvis Vollsjö en intendent, en skolsekreterare och förskoleassistent på deltid för att hjälpa till med administrativa frågor.
-Jag funderade över om jag skulle ta det här jobbet, med tanke på arbetsbördan och att jag fortfarande har ganska små barn. Men så tänkte jag; nu eller aldrig. Och jag visste att om jag skulle bli rektor någon gång, skulle det bli i Sjöbo. Här finns bra stöd, och här finns en vilja till utveckling.
Åsa Söderberg har märkt att Sjöbos skolsystem inte är så fast i traditioner, utan gärna tar till sig nya metoder.
-Vi möter en hel del utmaningar i barn- och elevgrupperna, så vi måste ligga i framkant i den pedagogiska utvecklingen. När man träffar skolfolk från andra delar av landet förstår man att vi gör det. Jag tror också att resultaten kommer att bli bättre och bättre framöver.
Åsa Söderberg tänker också vara noga med att ägna lika mycket tid åt förskolan som åt skolan.
-Vi har massor att vinna på en bra förskola, det är där man lägger grunden för framtiden. Det är en utmaning för mig att sätta mig in i förskolans värld, men jag har redan sett att det finns en positiv och härlig personalgrupp både i skolan och förskolan, med mycket vilja och framåtanda.