Annons

12-åring avkastad från buss

Fyra minuter var allt som krävdes för att bli avkastad. 12-årige Nathanael Bergendals busskort gällde fram till klockan 20.00. Något undantag gjordes inte av chauffören som körde bussen med avgångstiden 20.04.
Ystad • Publicerad 12 september 2011
Nathanael Bergendahl släpptes inte på bussen som avgick 20.04. Hans busskort gällde bara till klockan 20.
Nathanael Bergendahl släpptes inte på bussen som avgick 20.04. Hans busskort gällde bara till klockan 20.Foto: Sprisse Nilsson

– Jag satte busskortet mot läsaren, och då stod det att det var ogiltig tidpunkt. Busschauffören sa att regler är regler och att jag inte fick åka med, säger Nathanael Bergendal, och lägger till att han tyckte det var jobbigt.

Nathanael Bergendal fick skjuts från Ystad till fotbollsträningen i Spjutstorp, strax utanför Tomelilla, onsdagen 31 augusti. Träningen slutade strax innan åtta och tränaren körde honom till busshållplatsen Tomelilla station. Där skulle han ta Skåneexpressen 4 till Ystad, men fick inte åka med. Alla skolbusskort slutar att gälla klockan 20.00.

Annons

Blev ledsen

– Det var pinsamt att bli avslängd inför de andra och när bussen körde iväg gjorde jag så här, säger Nathanael Bergendal och visar hur han sjönk ihop med ansiktet i händerna för att busschauffören skulle se hur ledsen han blev.

Batteriet i mobilen var dåligt laddat, men räckte till ett par samtal. Tanken var att han skulle ringa sin mamma när han satt på bussen för att berätta att allt var ok. Nu fick han istället ringa och säga att han inte fick åka med bussen och stod själv vid stationen i Tomelilla.

Monica Croneld, en vän till familjen, var den som till slut kunde skicka en taxi för att hämta upp honom.

Upprörd och förbannad

– Jag tror att Nathanael klarar det, han har rest mycket, men nästa barn kanske inte klarar det, säger Monica Croneld. Hon blev upprörd och förbannad när hon hörde vad som hade hänt. Hon blev också orolig med tanke på att det finns en del bråkiga gäng i Tomelilla.

– Skulle jag inte haft något batteri alls skulle jag gått till närmsta affären, Lidl, annars till pizzerian för att se om någon kunde hjälpt mig där, säger Nathanael Bergendal.

”Resan måste påbörjas senast kl 20.00” står det på Skånetrafikens hemsida om skolkortet.

– Regler är regler, men barn är barn, säger mamma Maria Bergendal.

På Skånetrafiken medger man att det hela inte sköttes helt bra och att 12-åringen inte borde ha slängts av.

Annons

– Visst, det är korrekt enligt reglerna, men man måste vara lite mänsklig. Jag tycker väldigt synd om killen, säger Anna Archer, trafikplanerare Skånetrafiken.

Hon lägger till att de ska prata med Veolia som är företaget som kör sträckan mellan Tomelilla och Ystad.

Rolf Skoog, affärschef på Veolia, säger att de bara följer dem regler som Skånetrafiken har satt upp.

– Skolkortet gäller till klockan åtta. Huvudbudskapet måste vara att man ska betala för sin resa.

Gäller reglerna oavsett vilken situation det är?

– Jag var ju inte där, men det är väldigt tydligt att kortet gäller till en viss tid. Jag tycker också att det finns ett visst föräldraansvar.

Maria Sällberg
Johan Senneby
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons