16-åring anhållen efter vansinnesfärd

En 16-åring har anhållits sedan han kört sin trimmade epa-traktor i hastigheter uppåt 180 kilometer i timmen. Fyra polisbilar deltog i den timmeslånga biljakten, där föraren körde på ett sällsynt hänsynslöst sätt.
Ystad • Publicerad 24 april 2014

Sent på onsdagseftermiddagen uppmärksammade en ledig polisman på väg hem en fortkörande epa-traktor vid Hedeskoga.

– Vi pratar alltså betydligt fortare än de 30 kilometer i timmen som en epa får lov att köra i. Polismannen kontaktade sina kollegor i tjänst och ett efterföljande inleddes. Vi har uppgifter om att fordonet bitvis var uppe i 180 kilometer i timmen, säger Patrik Ahrlin, biträdande närpolischef.

Två polisbilar tog upp jakten hack i häl på epa-traktorn, medan två andra polisbilar kopplades in för att försöka hejda färden på andra platser. Färden gick från Hedeskoga via Knickarp, Kadesjö, österut på E 65, förbi Ystad mot Tosterup.

– Med undantag för E 65 gick färden på små vägar, där föraren visade total likgiltighet inför andra människors liv och hälsa. Vid flera tillfällen sladdade han och höll på att köra av vägen eller in i föremål. Han körde rakt över riksväg 19 så att andra bilister fick panikbromsa. I höjd med Svenstorp fick en cyklist kasta sig av vägen för att undkomma. Den är ren tur att ingen skadades eller värre, säger Patrik Ahrlin.

I trakten kring Munka Tågarp gick färden på en grusväg som ledde upp till en gård. Polismännen har berättat att det blev som att köra i ett rökmoln och att de inte kunde se en meter framför sina bilar. I samband med det körde epa-föraren obehindrat ut på en åker, kunde svänga runt gården och komma ut på en annan väg, berättar Patrik Ahrlin.

– På väg ner för den grusvägen mötte epa-föraren en av de andra polisbilarna. Eftersom han ökade hastigheten och inte visat några tecken på att vika körde polisbilen ner i diket för att undvika en kollision.

Kort efter incidenten vid Munka Tågarp hittade polisen epa-traktorn där den kört av vägen mellan Benestad och Svamparondellen.

– Med hjälp av hund, inre spaning och lokalkännedom så anträffades ynglingen inte alltför långt ifrån där han kört av vägen.

Han anhölls natten till torsdagen och förhördes i närvaro av sina föräldrar. Han är misstänkt för försök till grov misshandel, för när han försökte köra på polisbilen. Han är också misstänkt för drograttfylla och olovlig körning.

16-åringen, som är epan är skriven på, hade i går inte erkänt någonting.

– Bevisläget är gott. Det här är den våldsammaste framfarten vi har sett med en epa på senare år, säger närpolischef Anders Telsing.

Maria Sällberg
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.