17 månaders väntan på hörapparat

Ett år har Nils-Åke Mårtensson hittills fått vänta på sin hörapparat.Under det senaste året har väntetiden till just utprovning av hörapparat fördubblats och är nu uppe i sjutton månader i Ystad.
Ystad • Publicerad 15 augusti 2004

Det är mer än fem gånger så lång väntan än vad vårdgarantin utlovar. - Det ska bli skönt när jag får den. Att inte höra ordentligt är besvärande. Det handlar om livskvalité, säger han. I ett helt ljudisolerat rum får Nils-Åke Mårtensson lyssna på olika toner i ett par hörlurar. Varje gång han hör en signal, trycker han på en knapp och audionomen i rummet bredvid registrerar. Det är de höga tonerna Nils-Åke Mårtensson inte uppfattar. - Syrsor har jag inte hört på många år. Det säger i alla fall min fru, berättar han. Hörselproblem har han haft sedan han arbetade som plåtslagare för 25 år sedan. Med bara bomullstussar i öronen ledde de höga ljudnivåerna till bullerskador och tinnitus. - Med hörapparat ska det bli bättre. Tidigare brukade jag slå på radion på låg frekvens, berättar Nils-Åke Mårtensson. Bruset i hörapparaten eller från radion gör att den ständiga signalen i örat blir mindre besvärande. Dessutom ska hans hörselnedsättning kunna kompenseras. - De absolut svåraste är att inte höra i ett sällskap med flera personer. Det är inte roligt att behöva säga "va?" hela tiden, säger han. kön växer Om tre veckor får Nils-Åke Mårtensson sin hörapparat. Då har han väntat kortare tid än de som ställer sig i kö idag. För kön till Hörselcentralen växer. - Köer handlar om resurser. Vi har drabbats hårt av anställningsstoppet i regionen, säger Annika Thuresson, tf verksamhetschef på Hörcentralen. Men trots att trenden går mot allt längre väntetider tror hon att det kommer vända tack vare en omorganisering i våras. - Sedan april ligger vi under en annan förvaltning och det gör att vi kan samverka mer med de andra hörcentralerna och förhoppningsvis få ner kötiderna, säger hon.

Jessica Ziegerer jessica.ziegerer@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.