19-åring döms för mordbrand på Öja

Ystads tingsrätt dömde på fredagen en 19-åring för mordbrand på Öja krog. Straffet blir tre månaders fängelse kombinerad med skyddstillsyn och behandling.
Ystad • Publicerad 25 april 2014

Straffet bygger på att tingsrätten gör bedömningen att mordbranden var av mindre allvarlig grad. Åklagaren hade yrkat att straffet skulle bli fängelse i minst två år och att det rörde sig om mordbrand av normalgraden. Kammaråklagare Magnus Johansson var trots detta nöjd med domen som meddelades i direkt anslutning till huvudförhandlingen.

– Jag är nöjd att han döms för mordbrand. Man kan alltid argumentera för allvarligheten i branden. Tingsrätten har uppenbarligen bedömt att risken för liv och hälsa inte var fullt så stor, men jag får läsa domen och se hur tingsrätten argumenterar innan jag kan ta vidare ställning om jag ska överklaga, säger han.

Branden anlades i en bod precis intill Öja krog i samband med en privat fest 14 mars i år. 19-åringen hade tillsammans med ett tiotal andra ungdomar varit med på en förfest i boden.

Bakvägen

Vid 23-tiden försökte 19-åringen tillsammans med några andra att ta sig in bakvägen till krogen för att slippa betala inträde. De stoppades och ombads gå in via entrén. 19-åringen återvände då till boden och anlade branden. Till stöd för detta finns vittnen, dock ingen teknisk bevisning. 19-åringen har hela tiden förnekat brott. Branden kunde snabbt släckas, men risken för spridning till huvudbyggnaden, där ett 50-tal ungdomar befann sig, har bedömts som stor.

Tingsrätten tar hänsyn till den dömdes ålder i sin dom och dömer honom till så kallat 28:3-fängelse. Det innebär att fängelsestraffet på tre månader kombineras med skyddstillsyn.

I det här fallet ska 19-åringen också genomgå ett behandlingsprogram med fokus på aggressivitet och våld. Han har sedan 2010 tre domar rörande misshandel, våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman. I samband med att domen avkunnades försattes 19-åringen på fri fot.

Peter Maunula
Carl-Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.