Annons

250 sommarjobb väntar på sökande

Nu är det snart dags för unga i Ystad att söka sommarjobb. Det finns nästan 250 jobb att söka inom kommunen. Arbetsförmedlingen råder unga att själva kontakta arbetsgivare.
Ystad • Publicerad 3 mars 2014

Listan på sommarjobb för unga inom kommunen kommer preliminärt läggas upp på hemsidan den 21 mars, ansökningarna är öppna i tre veckor.

– Det kommer röra sig om knappt 200 jobb för unga mellan 16 och 17 år och runt 50 för de mellan 18 och 19 år, säger Cecilia Fahlborg på arbetsmarknadsenheten vid Ystads kommun.

Annons

De vanligaste jobben är inom kommunen är barnomsorg, men det kommer också finnas jobb som parkeringsvakt, cykeltaxi, vårdbiträde och på biblioteket.

I fjor var det 259 sökande och 217 som erbjöds sommarjobb i Ystad. För ungdomar som är 16–17 år erbjuder kommunen sommarjobb som varar i tre veckor och högst fyra timmar om dagen. För de som är 17–18 finns det jobb i fyra veckor, sex timmar om dagen.

Bra jobb för framtiden

– Det är väldigt bra att sommarjobba för framtiden, man får meriter, kontakter och referenser, vilket är viktigt sedan när man ger sig ut i arbetslivet, säger Marie-Louise Sundström, ungdomshandläggare på Arbetsförmedlingen.

– Mars kanske låter som lite väl tidigt att söka, men många arbetsgivare tillsätter semestervikariaten redan nu, så det är hög tid.

Redan den 5 mars kommer arbetsförmedlingen ha en mässa för unga som vill arbeta inom hotell- och restaurangbranschen. De som går gymnasiet får inte skriva in sig hos arbetsförmedlingen, det hade varit en för stor arbetsbelastning.

– Men de är välkomna hit för att be om råd och samtala, säger Marie-Louise Sundström.

Enligt Marie-Louise Sundström så är det få jobb för unga som annonseras ut hos arbetsförmedlingen. Många butiker har följt den danska trenden och sätter upp jobbannonser i skyltfönstret. Därför är det viktigt att hålla utkik när man är ute på stan.

Många jobb försvinner också på vägen, de flesta unga får sommarjobb genom familjen, vänner och kontakter.

Vad kan den som inte har kontakter göra?

– Då får man vara framfusig. Det bästa sättet att få sommarjobb på är att ta kontakt med respektive arbetsplatser själv, säger Marie-Louise Sundström.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons