280 unga konstnärer skapade väggmosaik

Ystad Artikeln publicerades
Eleverna i orangea klassen på Östra skolan väljer och vrakar bland mosaikbitarna.
Foto:Mark Hanlon
Eleverna i orangea klassen på Östra skolan väljer och vrakar bland mosaikbitarna.

Snacka om kreativitet. I veckan har 280 tvåor i kommunens alla skolor och tre konstnärer jobbat med ett stort gemensamt konstprojekt. På fredagen blev den stora muralmosaiken i badhuset i den nya arenan färdig.

Tisdag förmiddag, konstmuseet: Klasserna avlöser varandra. Nu är det eleverna från Östra Skolan som är samlade i konstmuseets verkstad. Konstnärerna Anna Viklund, Anna Klara Åhrén och Alex Veitch förklarar uppgiften: Gör en skiss på något som gör dig glad. Välj färger på bitarna och lägg en mosaik. Det är inte så viktigt att följa skissen, vikigare att välja färger som gör att bilden blir tydlig. Enkelt och lätt.

– Vi går runt och hjälper er att klippa bitarna, men då måste ni ha skyddsglasögon på er. Varsågoda, säger Alex Veitch.

Så utbryter ett kreativt kaos. Det skissas på blommor, glasstrutar, båtar, glada figurer, fjärilar, solar och allt annat som gör livet värt att leva. Sedan samlas barnen runt lådorna med mosaikbitar, rotar runt, kollar, förkastar och väljer till slut vilka färger som de vill ha.

– Vi gör en bil med fotbollsdäck. Den kan spela mot andra bilar. Då skjuter den iväg fotbollsdäcken, förklarar Ruben Deipendaeler.

Isa Malmer och Tuva Trinella formar en not med mosaikbitar. De tänker på att mosaiken ska sättas upp i simhallen och finnas kvar länge, länge.

– Det känns lite pirrigt, man måste göra sitt finaste, säger Isa Malmer.

Alla bilderna är triangelformade, men en del ska göra bilden med triangeln uppåt, andra med den nedåt. På så vis kan bilderna sammanfogas i större sjok.

Även lärarna i klassen får göra en mosaik. Christian Alm och Susanne Örtqvist gör en sol.

Det finns en pedagogisk poäng med att lärarna får samma uppgift som eleverna, förklarar Anna Viklund. De skapar tillsammans.

–  Sedan när vi sätter upp bilderna går det inte att avgöra vilka som har gjorts av elever eller av de vuxna, säger hon.

Torsdag förmiddag, badhuset: Det blir förmodligen världens vackraste och mest utsmyckade barnvagnsrum som Anna Viklund och Alex Veitch håller på att tapetsera med mosaikbilder. Bilderna ligger på golvet, sammanfogade så att de ska täcka delar av väggen som man ser från korridoren. Anna Viklund och Alex Veitch spacklar ut kakelfix på väggen och tar sedan de dallrande ,mosaikbilderna och trycker dem på plats. De är sammanhållna av tejp.

– Whao, säger en liten kille som kommer förbi.

– Men varför gömmer ni undan det här inne? Varför är de inte ute i korridoren där de syns ordenligt? undrar en kvinna som kommer förbi.

Fredag eftermiddag, badhuset: Nu är det dags efter nästan två veckors arbete att göra klart konstverket. Mosaiken är på plats och ska tvättas och sedan kletar konstnärerna Anna Viklund, Anna Klara Åhrén och Alex Veitch ut fogmassa över mosaiken. Därefter gnuggar de bort den svarta, kletiga fogmassan från bilderna.

– Även om vi har gjort det många gånger så är det lika häftigt varje gång. Whao, så vackert det blir, säger Anna Viklund.

Anna Klara Åhrén, som en gång lärde mosaiktekniken från ett chilenskt konstnärskollektiv, har ett förslag på användning av rummet.

– Det skulle bli ett jättefint relaxrum, säger hon.

Hon funderar lite:

– Ska inte alla tvåor få göra offentlig konst?

Sedan drar de tre konstnärerna bort plasten som har skyddat väggen. Det är ett magiskt ögonblick när plötsligt mosaiken framträder skarpt mot den vita väggen, ungefär som när man har målat och inte kladdat för mycket och tar bort maskeringstejpen.

Och ny syns alla bilderna, skimrande vackra. Allt som gör en glad: musik, fåglar, fotboll, spöken, bilar, båtar, solar och färg i regnbågens alla nyanser.

Nu återstår bara för alla de unga konstnärerna att åka till badhuset och för föräldrar och alla andra visa och stolt förklara vilka bilder de har gjort, och hur fint det blir när man jobbar tillsammans. Kanske är det den stora lärdomen att dra efter två veckors kollektivt skapande.

Fakta

Mosaik

Konstnärerna Anna Viklund, Anna Klara Åhrén och Alex Veitch har under den gångna veckan arbetat med projektet tillsammans med eleverna i årskurs två i Ystads kommuns skolor. De två förstnämnda har arbetat i flera år med mosaik i olika skolor och gjort utsmyckningar runt om i landet. Projektet har stöd av Kulturrådet. Först har eleverna skapat mosaiken i ateljén på Konstmuseet, sedan har de tre konstnärerna sammanfogat alla mosaikbilderna och kaklat dem i ett rum i slutet av korridoren utanför badhusets omklädningsrum.

Visa mer...