GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

30 000 bin invaderade busskuren

En bisvärm slog sig lite överraskande ner i en busskur på Militärvägen. Biodlare Sven Svensson i Öja har nu tagit hand om dem.
– Jag har aldrig varit med om att svärm sätter sig i en busskur, säger han.
Öja • Publicerad 29 maj 2019 • Uppdaterad 29 maj 2019
Cirka 30 000 bin svärmade i en busskur på Militärvägen. Nu har de flyttat till Sven Svensson i Öja.
Cirka 30 000 bin svärmade i en busskur på Militärvägen. Nu har de flyttat till Sven Svensson i Öja.
Foto: Tommy Olsson

På tisdagseftermiddagen hade bina intagit busskuren. Tommy Olsson tog en bild av dem och kontaktade sedan biodlare Sven Svensson i Öja.

– Det är den andra svärmen jag hämtar inom loppet av en vecka, berättar han.

Sven Svensson har odlat bi sedan 1975 och hade sedan tidigare två samhällen.

– Att bi svärmar och ger sig av tyder på att misskötsel. Om drottningen ger sig av med halva samhället beror det på att det är för trångt i kupan, säger Sven Svensson.

”Det vanligaste är att de sitter i buske”

Bi som svärmar sticks inte.

– De fyller honungsblåsan för att klara sig i tre dagar och när den är fylld kan de inte böja sig och stickas. Därför är det ganska enkelt att samla in svärmande bin, speciellt om de sitter så här lättillgängligt. Det vanligaste är att de sitter i buske och är svåra att nå.

Sven Svensson sopade in bina i busskuren i en låda.

– Får man bara med sig drottningen följer de övriga med.

Eftersom lådan med bi vägde 3,5 kilo beräknar han att de var runt 30 000. I Öja flyttade de in i en kupa, där det fanns mat.

– Jag hoppas att de ska trivas här, säger Sven Svensson.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.