30 000 i vite för sjukhussängar i Ystad

Region Skåne behöver endast betala ett "engångsbelopp" på 30 000 kronor i vite för att sängar vid upprepade tillfällen ställts för trångt på Ystads lasarett.
Ystad • Publicerad 4 april 2002

Detta trots att Arbetsmiljöverket begärt att ett vite på 30 000 kronor ska dömas ut för var och en av de 28 gånger som sjukhuset överträtt regeln att det ska finnas 80 centimeter fritt utrymme runt en sängs långsidor. Några miljonbelopp i vite för Region Skåne, som man tidigare talat om, blev det alltså inte fråga om när länsrätten på torsdagen meddelade dom i de uppmärksammade fallen med sjukhussängar i korridorer på fem skånska sjukhus. Det totala vitesbeloppet stannade på 150 000 kronor, 30 000 kronor per sjukhus, trots att det var sammantaget 71 överträdelser mot 80-centimetersförbudet som länsrätten tog ställning till. Orsaken är att lagen reducerar effekten av löpande viten i fall där rätten behandlar flera överträdelser mot ett förbud samtidigt. Även om vite ska utgå för varje gång förbudet överträds kan i dessa fall endast ett vite dömas ut åt gången oavsett antalet överträdelser. Annars skulle de utdömda beloppen kunna bli mycket höga, skriver länsrätten. Ändå är Christina Cederskär, jurist på Arbetsmiljöverkets avdelning i Malmö, nöjd med länsrättens dom. - Vi fick alla rätt när det gäller både formalia, laglighet och alla synpunkter, men på grund av den här paragrafen behöver Region Skåne bara betala 30 000 kronor per sjukhus, säger hon. Det var 1999 som dåvarande Yrkesinspekltionen förbjöd Ystads lasarett att ställa sängar så att personalen inte har 80 centimeter fritt utrymme längs sängens långsidor att arbeta vid. Detta för att undvika arbetsskador. Förbudet förenades med ett löpande vite.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.