50 får läsa yrkesutbildning

Tack vare ett tillskott på 1,4 miljoner det kan 50 personer nu läsa in en yrkesutbildning. "Jag hoppas få ett bra jobb efter det här", säger Marie Sjödahl från Hammenhög. Hon läser just nu försäljning och service.
Ystad • Publicerad 21 september 2009
Rektor Thomas Paulsson förbereder en ny ansökan om statliga bidrag till yrkesvuxenutbildningen.
Rektor Thomas Paulsson förbereder en ny ansökan om statliga bidrag till yrkesvuxenutbildningen.Foto: 
Rosie Jönsson och Marie Sjödahl hoppas på jobb efter utbildningen i handel och administration. Bild: Sprisse Nilsson
Rosie Jönsson och Marie Sjödahl hoppas på jobb efter utbildningen i handel och administration. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Tack vare statliga anslaget på 1,4 miljoner kronor har Forum Ystad kunnat skapa 50 platser på yrkesutbildningar, berättar rektor Thomas Paulsson.
Tack vare statliga anslaget på 1,4 miljoner kronor har Forum Ystad kunnat skapa 50 platser på yrkesutbildningar, berättar rektor Thomas Paulsson.Foto: 

Det är en av de utbildningar som Forum Ystad startat inom ramen för yrkesvux med det statliga anslaget. I våras fick Forum Ystad 1,4 miljoner kronor av Skolverket.

– Vi har sedan tidigare drivit omvårdnadsutbildning, berättar rektor Thomas Paulsson. Den har vi utökat ytterligare nu.

Tillsammans med flera branschorganisationer och arbetsförmedlingen har Forum Ystad hittat åtta yrken som behöver utbildad arbetskraft. Utbildningarna ges i egen regi och på gymnasieskolorna i Ystad och Simrishamn. Där har man för första gången vuxna elever blandat med gymnasieungdomarna.

– Det var ganska enkelt att fylla de 50 studieplatserna, säger Thomas Paulsson, som är mer än nöjd med satsningen.

I dagarna sätter han sig med samarbetskommunerna Ystad, Tomelilla och Simrishamn för att skriva en ny ansökan till Skolverket inför nästa år.

– Dels handlar det om att trygga utbildningen för de nuvarande eleverna, dels om att skapa nya utbildningsplatser.

Det är alltså inga problem att hitta studerande. Det svåra är i stället att analysera läget och veta vilka utbildningar man ska satsa på.

– Vi vet att det blir svårt att få tag i kompetenta hantverkare när de stora pensionsavgångarna träder i kraft. Därför är det bland annat där vi ska satsa, tror Thomas Paulsson. Marie Sjödahl och klasskompisen Rosie Jönsson, Ystad, som just har skrivit prov i konsumentköplagen, trivs med att sitta på skolbänken.

– Det var tio år sedan sist och det är mycket som ska funka med hem och familj, säger Marie Sjödahl. Men hittills känns det bra och roligt.

Efter utbildningen i försäljning och service vill hon inrikta sig på ekonomi och bli ekonomiassistent.

– Men om praktiken i höst ger bra kontakter kan jag tänka mig att arbeta i affär. Jag är öppen för det mesta och tror att en bra utbildning är ett bra sätt att börja ett nytt yrkesliv.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.