50 nya hyresrätter i Ystad

Packwerk Bygg & Fastigheter AB vill bygga hyreslägenheter på den övre delen av den stora grönytan söder om det gamla vattentornet i Ystad. Men det tyskbaserade bolaget är inte det enda som visat intresse.
Ystad • Publicerad 21 februari 2003
Tyska Packwerk vill bygga hyreslägenheter. Bild: Thorsten Persson
Tyska Packwerk vill bygga hyreslägenheter. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

Nu vill också Ystads kommunala bostadsaktiebolag, Ystadbostäder, få tillgång till den attraktiva marken. Ystadbostäder planerar i så fall för "mindre och medelstora hyreslägenheter i flervåningshus" när bolaget är klar med Grundström. I det kommunala bostadsbyggnadsprogrammet har Ystads kommun tänkt sig 50 bostäder eller hyresrätter omedelbart söder om gamla vattentornet. Enligt planerna kommer de i så fall att byggas 25 stycken nästa år och lika många år 2005. Packwerk har tidigare lagt ett förslag. Det var förra året och då handlade det om parhus och friliggande hus med äganderätter. I Sverige har bolaget byggt "Packhusen" till Bomässan i Malmö 2001. Samtliga dessa är i dag sålda uppger bolaget. Bolagets planer på att använda vattentornet kvarstår i den nya ansökan. Här är tänkt kontor och ateljer, eventuellt nytt huvudkontor för Packwerk Bygg & Fastigheter AB. Bolaget som grundades 1999 har i dag sitt huvudkontor i Berlin med ägareintressen inom byggsektorn förutom i Tyskland även i Holland och Sverige. Projektör är arkitekt Ulf Karmebäck med adress på Österlen. - Området vid det gamla vattentornet är mycket attraktivt, konstaterar planchef David Gillanders. Det finns fler som visat intresse, bland annat sådana som inte fått plats i första etappen i Västra Stadsdelarna, men inte på samma konkreta sätt som de nu båda aktuella. I sammanhanget kan nämnas att HSB bygger parhus i nedre delen av området längs med bland annat Aulingatan. Det aktuella tomtpriset är 460 kronor kvadratmetern för all uppvärmd yta ovan mark enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige. Som jämförelse nämner projektledare Gunnar Lundstedt i Ystads kommun att Ystadbostäder för 30 lägenheter på totalt 2 250 kvadratmeter betalat drygt en miljon kronor eller 35 000 kronor per lägenhet. Anmälan från Ystadbostäder är undertecknad av styrelseordförande Lars-Olof Dahlin (m) och direktör Toste Clementson . Kommunstyrelsens arbetsutskott kommer inom kort att behandla de båda intresseanmälningarna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.