500 ansökningar till Max
– I veckan har vi varit iYstad och haft rekryteringsmöte på arbetsförmedlingen. Vi annonserar också på vår hemsida. Det är 40– 50 personer som ska anställas, säger Max blivande restaurangchef Andrea Westin.
I dag arbetar hon på Max i Stockholm, men kommer att öppna restaurangen i Ystad den 14 juni. Och hon är förstås nöjd med intresset: 500 ansökningar har inkommit.
En dryg månad tidigare, den 10 maj, öppnar McDonald's sin nya restaurang vid Malmörondellen. Bygget av restaurangen är i full gång.
– Det går jättebra. Jag hade genomgång av läget i onsdags och allt är i fas, säger Bengt Nilsson som driver McDonald's i Ystad.
Personalen utökas med cirka tio personer, från ett 40-tal till ett 50-tal. Tjänsterna går inte att räkna exakt eftersom en del rör sig om helg- och semesteranställningar för ungdomar. Enligt Bengt Nilsson har det inte varit några problem att få tag på arbetskraft.
– Nej, det tycker jag inte. Den nya personalen tränas nu på restaurangen på Hamngatan och på vår restaurang i Svedala.
Anledningen till att McDonald's utökar sin personal är att den nya restaurangen blir större och ska ha längre öppettider.
– Vi räknar med större omsättning. Vi har funnits på Hamngatan sedan 1997 och läget är bra, men vi har gjort bedömningen att det blir betydligt bättre för oss ute vid rondellen där vi är mer tillgängliga för så kallad drive through-trafik.
Att McDonald's lämnar sin lokal på Hamngatan är en av anledningarna till att Max öppnar i Ystad.
– Vi har länge tänkt på Ystad, förutom att vi tror att det finns en marknad där blev det intressant när McDonald's valde att hoppa ur bästa läget. Vi har tagit över flera av deras lokaler tidigare och det har fungerat bra, säger Maxs vd Richard Bergfors.
Max är på storoffensiv i Sverige och vill fördubbla antalet restauranger, från 51 i dag till 102 om fyra år.
Marcus Svensson