Annons

500 miljarder på tio år – men gruvingenjör är skeptisk

Ystad • Publicerad 25 januari 2007

I det PM Allehanda har läst står det att energiutvinningen av alunskiffret i Skåne skulle motsvara en elförsäljning på över 500 miljarder kronor på tio år.

En kvadratkilometer markyta uppges också kunna ge alunskiffer vars brännvärde är så stort att det motsvarar Sveriges samlade elektricitetsförbrukning under ett år.

Annons

Allehanda har bett gruvingenjör Gunnar Svanfeldt på Bergstaten att bedöma projektet.

Är detta seriöst?

– Jag tycker inte att det låter så. Man kan inte hålla på och prata om kvadratkilometer på det sättet. Sådana matematiska beräkningar är tämligen ointressanta. Om man utgår från SGU:s beräkningar (vilket initiativtagarna gör, red:s anmärkning) finns det oerhört stora mängder metaller och brännbara substanser i Skåne. Men det är tämligen ointressant innan man kan tala om vad det kostar att bearbeta det hela.

– Men visst, med dagens mineral- och energipriser tror jag att man kan få ekonomi i ett sådant projekt, men att tala om 500 miljarder...

Gunnar Svanfeldt förutser vissa problem om projektet skulle bli verklighet, och nämner greve Carl Piper och rörelsen Inga gruvor på Österlen.

– Om de ska gräva upp kvadratkilometer av den skånska myllan och elda upp... De kommer inte att få det lätt och kommer näppeligen att ha en fungerande relation till sina grannar, säger han.

Minerallagen sätter dock inga käppar i hjulen för gruvbrytning. Lagen ska möjliggöra undersökning och utvinning av mineralfyndigheter.

– För att uttrycka det väldigt krasst är lagen till för att samhället ska bestämma om det ska vara en gruvdrift eller inte på ett ställe, över markägarens huvud, för att inte en bra gruva ska stoppas, säger Gunnar Svanfeldt.

En undersökning i sig brukar inte leda till större ingrepp eller ställa till några problem, enligt Svanfeldt.

– Men om kvadratkilometer ska grävas upp i förlängningen är det nog inte ett projekt som kommer att emottas av omgivningen med förtjusning. Men de är välkomna att söka undersökningskoncession och så ska vi behandla deras ansökan som vilken annan som helst, säger han.

Annons

Fotnot: SGU står för Sveriges geologiska undersökning och är en central myndighet för geologi och mineralhantering i landet.

Faktarutor som hör till:

Alunskiffer

Bergsstaten/minerallagen

Inga gruvor på Österlen

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons