Annons

6,3 miljoner från EU till projekt för sjukskrivna

Startpunkten i Stora Herrestads gästgiveri har fått 6,3 miljoner kronor från EU för att projekt där 70 långtidssjukskrivna ska hjälpas tillbaka till arbetslivet.
Ystad • Publicerad 19 januari 2005
Pyttsi Flodqvist tar emot de första deltagarna i EU-projektet på gästis i Stora Herrestad om tre veckor. BILD BASS NILSSONFoto: 

Projektet som heter Aurora vänder sig till långtidssjukskrivna. 50 av de 70 deltagarna ska komma från Ystad, Skurup och Sjöbo, övriga från Svedala och Lund.

– Det vänder sig till dem som har en anställning, men är långtidssjukskrivna, berättar Pyttsi Flodqvist på Startpunkten.

Annons

Projektet genomförs i samarbete med försäkringskassorna, som är medfinansiär. Genom att de ställer upp med deltagarnas ersättning i form av sjukpeng skjuter EU till 6,3 miljoner kronor. Sammanlagt kostar det 15 miljoner kronor under två år. – Det är nytt att anställda får EU-pengar på det här sättet, berättar Pyttsi Flodqvist.

Hon räknar med att starta fyra grupper med tio deltagare i varje i år och tre nästa år. Gruppen arbetar sedan under ett år.

– Deltagarna får hjälp på olika sätt, men det är de själva som ska göra förändringsarbetet, säger Pyttsi Flodqvist.

I första hand blir det grupper med kvinnor, men Pyttsi Flodqvist hoppas att det blir en med enbart män också.

Projektet startar med ett internat på gästgivaregården i Stora Herrestad och följs sedan av olika aktiviteter.

En central del är arbetsprövningen på cirka fem månader. Eftersom även den egna arbetsplatsen ofta är en del i att människor blir utbrända ska deltagarna få arbetsträna på andra ställen.

– Det är viktigt att de prövar på en annan arbetsplats än sin egen, säger Pyttsi Flodqvist.

Några problem att hitta arbetsplatser att pröva på i sydöstra Skåne ser hon inte. – Vi tycker att här ute är människor väldigt positiva.

Under hela processen träffas gruppen också regelbundet.

Målsättningen med projektet är att hälften av deltagarna ska vara tillbaka på en arbetsplats senast ett halvår efter projektets slut. För att genomföra projektet anställer Startpunkten ytterligare tre personer.

Annons

Per Nilsson

0411-55 78 06

per.nilsson@allehandasyd.se

STORA HERRESTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons