Bröt ihop när han hörde hustruns sista ord i livet

Ystad Artikeln publicerades
Försvararen advokat Carl-Owe Olsson och den åtalade 67-åringen i Ystads tingsrätt när rättegången startade på onsdagen.
Foto:Mark Hanlon
Försvararen advokat Carl-Owe Olsson och den åtalade 67-åringen i Ystads tingsrätt när rättegången startade på onsdagen.

När den mordåtalade 67-åringen fick höra inspelningen från SOS med hustruns sista ord i livet bröt han ihop i rättssalen. Mannen gömde huvudet i händerna och grät.

Redan innan åklagaren spelade upp det drygt tio minuter långa samtalet från kvinnan till SOS där hon vädjade om hjälp började mannen gråta. Han förstod vad han skulle få uppleva, Det var plågsamt för honom att lyssna på inspelningen där det dödande skottet också hörs.

När inspelningen var slut spelade åklagaren upp inledningen på nytt. Allt för att rätten tydligt skulle höra de tre skott mannen avlossade. Först det dödande skottet mot hustrun, sedan ett skott i taket innan han la i två nya patroner i hagelgeväret och sköt mot sig själv.

På inspelningen hörs kvinnan berätta att hennes man hällt ut bensin och hotade med att sätta eld på huset. I bakgrunden hörs mannen säga ”Jag ska skjuta”. Kvinnan bekräftade adressen till gården för SOS-operatören innan hennes röst försvinner. När hon ligger död på golvet hörs räddningstjänsten knacka på ytterdörren för att komma in.

67-åringen var klädd i en blå stickad kofta, blå jeans och ett par blå gymnastikskor. Mannen var samlad, men sammanbiten när mordrättegången startade vid Ystads tingsrätt på onsdagen.

I rättssalen satt även den mördade kvinnans tre vuxna barn som målsägande. De kräver vardera 50 000 kronor i skadestånd av 67-åringen. Dödsboet har krav på 25 000 kronor för kostnader i samband med begravningen.

Kammaråklagare Johanna Liljedahl gick under nästan tre timmar på förmiddagen noggrant och detaljerat igenom den drygt 400 sidor tjocka förundersökningen som lett fram till att den 67-årige mannen åtalats för mord.

Redan när åklagaren visade bilder på den döda kvinnan som polisen tog på mordplatsen kom känslorna fram i rättssalen. Mannen titta ner i bordet och började gråta. Ett av barnen gick ut, de som satt kvar var märkbart påverkade.

När åklagaren senare visade bilder från obduktionen var det stängda dörrar. Barnen som hade rätt att sitta kvar lämnade salen. 67-åringen var som åtalad tvungen att sitta kvar. När allmänheten släpptes in igen var han tårögd och hans blick tom.

Den 11 augusti i år sköt mannen, enligt åklagaren, kvinnan med ett skott i nacken på nära håll med ett hagelgevär i parets bostad, gården utanför Ingelstorp. Hon dog omedelbart. Om inte hustrun tidigare larmat SOS hade mannen troligen själv också dött. Han hade livshotande skador vid ankomsten till lasarettet.

Rättegången fortsätter på fredag.