Abort i Ystad alternativ för polskor

Att göra abort i Ystad kan vara en möjlighet för polska kvinnor som inte får lov att göra abort i hemlandet.– En lagändring i Sverige skulle ha betydelse, särskilt för de kvinnor som reser och har kontakter utomlands.
Ystad • Publicerad 6 december 2005
Wanda Nowicka på Federationen för kvinnor och familjeplanering i Warszawa anser att det är bättre ju fler alternativ de polska kvinnorna har när det gäller aborter.Bild: Anna Maria Erling
Wanda Nowicka på Federationen för kvinnor och familjeplanering i Warszawa anser att det är bättre ju fler alternativ de polska kvinnorna har när det gäller aborter.Bild: Anna Maria ErlingFoto: 
En abort på Ystads lasarett kostar omkring 5 600 kronor för den som måste betala för ingreppet själv. En illegal abort i Polen kostar nästan lika mycket, omkring 5 000 kronor. Bild: Jan-Olle Persson.
En abort på Ystads lasarett kostar omkring 5 600 kronor för den som måste betala för ingreppet själv. En illegal abort i Polen kostar nästan lika mycket, omkring 5 000 kronor. Bild: Jan-Olle Persson.Foto: 

Det säger Wanda Nowicka på Federationen för kvinnor och familjeplanering i Warszawa.

Regeringens utredare, landshövding Eva Eriksson, har föreslagit att den svenska abortlagen ska ändras så att utländska kvinnor kan göra abort i Sverige. Det är inte möjligt i dag.

Någon större rusning till svenska abortkliniker väntas inte om lagen ändras. Främst är det kvinnor från grannlandet Polen som kan vilja resa till Sverige, tror Eva Eriksson. I Polen förbjöds abort 1993 efter att ha varit tillåtet i över 40 år.

Förbudet tillkom efter stark press från den katolska kyrkan, säger Wanda Nowicka. Någon folklig opinion för att förbjuda aborter fanns inte. Tvärt-om. 70 procent av befolkningen var emot ett förbud när lagen infördes. I dag är siffran 60 procent.

För den som har pengar är det ändå möjligt att göra abort i Polen. Federationen för kvinnor och familjeplanering uppskattar att det utförs mellan 80 000 och 200 000 illegala aborter per år i Polen. Priset är cirka 5000 kronor. Det är lika mycket som en genomsnittlig månadslön i Polen.

De illegala aborterna utförs av privatpraktiserande läkare eller offentliganställda läkare som har egen mottagning vid sidan om. Enligt polsk lag får en kvinna bara göra abort om hon blivit våldtagen eller utsatt för incest, om fostret är missbildat eller om det är fara för kvinnans liv och hälsa.

– Men i praktiken är det i princip omöjligt att få dessa aborter, säger Wanda Nowicka.

Bara omkring 150 legala aborter görs varje år.

Många gynekologer utför aborter illegalt och drar sig inte för att tjäna en hacka på det.

– Men de föredrar att inte ha något att göra med offentliga aborter på sjukhus. De vill inte ta i denna smutsiga fråga, säger Wanda Nowicka.

Som en följd informeras många kvinnor inte om sin lagliga rätt till abort. – Allt beror på doktorn. Han är Gud. Han bestämmer om det finns risk för kvinnan. Lagen talar om risken för kvinnan. Men läkaren verkar tycka att han måste vara hundra procent säker på att det ska bli problem, säger hon.

Wanda Nowicka berättar om en kvinna som förlorade synen för att hennes graviditet inte avbröts. Hennes fall ligger hos Europadomstolen i Strasbourg.

Federationen för kvinnor och familjeplanering vill nu försöka driva ett pilotfall där en kvinna som nekas

legal abort i Polen får den utförd i ett annat EU-land. Tanken är sedan att skicka räkningen till den polska staten.

Med den nya polska högerregeringen hyser Wanda Nowicka inga större förhoppningar om en snar ändring av den polska abortlagen. Om lagen ändras i Sverige tror hon att det kan bli ett alternativ för polska kvinnor att resa hit för att göra abort. De flesta kvinnor kommer antagligen att fortsätta att gå till polska läkare, särskilt de som bor i inlandet och inte har kontakter i väst, säger Wanda Nowicka.

– Men det finns en grupp kvinnor, särskilt de i gränsområdena, som kanske åker utomlands. Kvinnorna i de norra delarna av Polen, som ofta åker till Skandinavien, är kanske intresserade, säger hon.

Redan i dag åker många i området runt Swinoujscie till Ystad för att shoppa och turista. Möjligheten att göra abort i Sverige kan bli ännu ett skäl att åka, tror Wanda Nowicka.

Även om det främst är de välutbildade med goda resurser som kan resa så anser hon generellt att situationen för kvinnorna i Polen blir bättre ju fler alternativ de har i andra länder.

– De kan finna bästa vägen i den svåra situation de befinner sig i, säger hon.

En abort på Ystads lasarett kostar cirka 5 600 kronor för den som måste betala för ingreppet själv. Det är ungefär samma pris som i Polen. En effekt av en lagändring i Sverige kan därför bli att priset på en illegal abort i Polen sjunker, tror Wanda Nowicka. Men även om en abort i Sverige skulle vara dyrare än en illegal i Polen tror hon att många skulle lockas till svensk sjukvård på grund av högre kvalitet och möjligheten att göra medicinsk abort genom att ta piller. Sådana tabletter är förbjudna i Polen i dag men fler och fler efterfrågar dem.

Wanda Nowicka skulle önska att Ystads lasarett hade en hemsida som informerade om möjligheten att göra abort om lagen ändras. Den skulle kunna länkas till federationens hemsida.

Hon önskar också att det fanns en fond där kvinnor utan medel kunde söka bidrag för att göra abort utomlands.

– Fattiga outbildade kvinnor från mitten av landet reser inte. Den finansiella barriären är stor, säger hon.

Anna Maria Erling

0411-55 78 46

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.