Äggproducent rasar mot bojkott

Äggproducenten Örian Wedekull på Örumsgården för en ojämn kamp mot den rådande äggtrenden. Han är rasande över att Coop och Willys helt slopar buräggen.
Ystad • Publicerad 17 april 2014
Örian Wedekull anser att det är en myt att burägg är sämre än ägg från frigående höns. Han menar att fördelarna tvärtom är större, för både konsumenterna och hönorna.
Örian Wedekull anser att det är en myt att burägg är sämre än ägg från frigående höns. Han menar att fördelarna tvärtom är större, för både konsumenterna och hönorna.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Nils Svensson hämtar pallar med ägg för fortsatt transport till packeriet i Linköping. Normalt blir det tio pallar om dagen från Örumsgården.
Nils Svensson hämtar pallar med ägg för fortsatt transport till packeriet i Linköping. Normalt blir det tio pallar om dagen från Örumsgården.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Äggen transporteras iväg för en första grovgallring. Fingallringen sker på packeriet, som köper in äggen
Äggen transporteras iväg för en första grovgallring. Fingallringen sker på packeriet, som köper in äggenFoto: Foto: Anette Sjöstrand

Örian Wedekull medger det själv, frigående har en trevligare klang än bur. Men, betonar han, det är bara ord. Lönnebergaidyllen existerar inte. Allt är ändå industri.

Som en av initiativtagarna till branschorganisationen Moderna ägg har han i ett par års tid betonat buräggens livsmedelssäkerhet och samtidigt försökt justera allmänhetens bild av de lyckliga frigående hönorna.

Det går så där. Strömningarna i samhället går snarare i motsatt riktning.

Fasar ut äggen

Under 2014 fasar både Coop och Willys ut alla burägg. Det gör Örian Wedekull upprörd. Butikerna undanhåller kunderna möjligheten att själva välja äggsort. Presentera istället objektiv fakta om de olika systemen, kräver han.

– Det är viktigt att värna om konsumentens valfrihet. Det är skandal att handeln bojkottar ett fullt lagligt produktionssystem på det här viset.

90 000 fåglar

Utan tvekan är Örian Wedekull part i målet. Han har två lador med burhöns, som mest 90 000 fåglar, på gården utanför Örum. Verksamheten startades 2004, samma år som de moderna inredda burarna infördes.

– De innehåller sandbad, rede och sittpinnar. Allt som behövs för att hönorna ska kunna utföra sina starkaste drifter.

Utomhus

Visst har de frigående hönorna större rörelsefrihet, medger han, men de lever i grupper om 20 000 djur, eller 3 000 om det är ett ekologiskt system utomhus. Det skapar stress som kan leda till beteendestörningar som fjäderplockning och hackning.

– I naturligt tillstånd lever de i grupper om runt 15 djur. Precis så ser det ut i burarna. Här lever de som i en liten familj och kan upprätthålla hierarkin.

För- och nackdelar

Djurskyddet, en av Sveriges största djurskyddsorganisationer, har listat för- och nackdelar med inredda burar, frigående system och ekologisk värphönshållning. Där framgår det att burarna generellt medför bättre djurhälsa och en mindre stressande miljö.

Å andra sidan kan de frigående hönorna röra sig mer fritt i höjd- och sidled och har större ytor att leva på, men samtidigt blir mer än hälften av dem sjuka och måste regelbundet medicineras.

– Låt konsumenten själv välja vad han eller hon värdesätter mest, säger Örian Wedekull.

INTERNAL INTERNAL
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.