Annons

Aktiva seniorer firade med Lamm

Föreningen Aktiva seniorer i Ystad har sedan starten för fem år sedan samlat ihop 340 medlemmar. Det firade man i går med årsmöte, en väl tilltagen fika och ett föredrag av antikexperten Peder Lamm.
Ystad • Publicerad 18 mars 2014
Antikexperten Peder Lamm, till höger, var inbjuden till årsmötet i Surbrunnsparken. Här i samtal med P-O Nilsson.
Antikexperten Peder Lamm, till höger, var inbjuden till årsmötet i Surbrunnsparken. Här i samtal med P-O Nilsson.Foto: Foto: Fredrik Sjöstrand

Gunnel Palmgren är ordförande för de snabbt växande Aktiva seniorer i Ystad. Att föreningen är politiskt och fackligt obunden spelar säkert in i populariteten men, förklarar hon, den viktigaste orsaken är bra arrangemang.

– Ett bra program är a och o. Vi jobbar mycket för att locka hit aktuella och intressanta personer, och det är Peder Lamm ett bra exempel på, sa hon.

Annons

Bland de 150 som kom till årsmötet i Surbrunnsparken fanns förbundsordförande Ing-Marie Noréen.

– Förbundet har funnits i 25 år, men jag är mycket imponerad av det uppsving som Aktiva seniorer i Ystad har gjort på bara fem år, sa hon.

Antikrundan

Peder Lamm, antikexpert känd från bland annat ”Otroligt antikt” i tv, var alltså inbjuden som föredragshållare på femårsjubiléet.

– I vanliga fall när jag är inbjuden till sådana här tillställningar så har folk med sig en massa saker som jag ska värdera. Men det hade ju inte funkat idag, med så här många i publiken. Då hade vi ju inte varit klara förrän till midnatt, så därför har jag plockat med mig lite grejer hemifrån.

Adedyna

Föredragshållaren visade bland annat en vackert broderad agedyna, en kudde som på den skånska landsbygden användes för åksäten under 1700- och 1800-talen.

– Jag har också med en vacker vas från Henrikstorps glasbruk. Glasbruket brann ner i mitten av 1700-talet, så samlare är galna i det här glaset som kan bli ruskigt dyrt. En enkel flaska kan gå på uppemot 30 000 kronor, sa Peder Lamm.

Maria Sällberg
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons