Albakor i Ystad

Den stora lyftkranen lockade i går många nyfikna ystadbor till hamnen. Det skadade ryska fiskefartyget anlände vid 5-tiden i går morse.
Ystad • Publicerad 1 april 2002

Högt över taken i Revhusen reser sig nu den blåbrandgula lyftkranen som till slut fick loss det ryska fiskefartyget från Kullagrundet utanför Trelleborg. Många ystadsbor tog i går en tur ner till hamnen för att ta sig ett titt på Albakor. Det var ingen skön syn som mötte dem. Albakor är mycket rostig, men fram till grundstötningen 11 februari var hon sjövärdig. Det är hon inte längre. - De danska dykarna har varit nere i dag och undersökt skrovet närmare, säger Karl Rosberg, polisinspektör för marina brott och olyckor. Det är många hål som ska tätas innan hon kan bärgas till Kaliningrad. De danska dykarna ska svetsa fast plåtar under vattnet som täcker hålen. Hur lång tid det tar är svårt att avgöra. Det kan ta upp till en vecka. Räddningstjänsten i Ystad lade i går ut en läns i fall ett oljeläckage skulle inträffa. - Vi vet att Kustbevakningen har pumpat över det mesta av oljan redan när hon gick på grund, men det finns alltid lite spillvatten utspätt med olja, säger Mats Svensson, brandinspektör. Och det är alltid bättre att lägga ut en läns i förebyggande syfte. En sanering som den efter att 22 ton olja läckte ut i Ystads hamn från Hewelius vill han inte vara med om igen. Det var strax efter klockan 16 på söndagen som Albakor drogs av Kullagrundet, efter tre och ett halvt dygn av intensivt bärgningsarbete. Bärgarna hade mött många problem på vägen. Gång på gång har bärgarna upptäckt nya utrymmen som varit vattenfyllda. På lördagskvällen misslyckades ett försök att få Albakor av grundet, trots att två kranar kopplats och lyfte i för och akter och att två bogserbåtar samtidigt försökte dra fartyget. På söndagen gick en vajer av vid ett lyftförsök, vilket ytterligare försenade bärgningsarbetet. Men med hjälp av samma metod som användes på lördagskvällen lyckades bärgarna flytta Albakor av grundet. På söndagskvällen gick färden mot hamnen i Ystad, en färd som beräknades ta tio timmar. Vid 5-tiden i går morse anlände Albakor till Ystad.

Bodhi Bjerregaard bodhi@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.