Albin Sandells succéår – nu växer han ur sina lokaler

Ystad Artikeln publicerades
Albin Sandells företag Framtidsmat håller på att växa ur sina lokaler på Östra Zinkgatan.
Foto: Sprisse Nilsson
Albin Sandells företag Framtidsmat håller på att växa ur sina lokaler på Östra Zinkgatan.

Under det första året har Albin Sandells företag Framtidsmat tiodubblat sin omsättning. Över 30 ton med måltider i pulverform har skickats iväg. Samtidigt har företagaren blivit dubbelt prisad och fått träffa prins Daniel.

Det har varit ett minst sagt intensivt år sedan 21-åriga Albin Sandell flyttade ut sitt företag från föräldrarnas garage till egna lokaler på Östra Zinkgatan. Nu är det redan dags för nästa flytt.

– Vi har nått taket på vad vi kan hantera här i vårt eget lager. Nu håller jag på att förhandla om en lösning där packningen tas över över av ett annat företag, säger Albin Sandell samtidigt som han fyller en kartong med portionsförpackade måltider i pulverform som ska skickas iväg till en kund.

Måltidspulvret tillverkas i Holland. Smaken med Kanelbulle har Albin Sandell varit med att ta fram exklusivt till den svenska marknaden.
Foto: Sprisse Nilsson
Måltidspulvret tillverkas i Holland. Smaken med Kanelbulle har Albin Sandell varit med att ta fram exklusivt till den svenska marknaden.

För hans företag som uteslutande säljer via nätet är det avgörande att infrastrukturen fungerar. Kunder som beställer förväntar sig snabba leveranser. Med den tillväxttakt som företaget har haft under första året riskerar lagret helt enkelt att tömmas innan nya varor hinner in. Och tanken är att tillväxten ska fortsätta, närmast ska Framtidsmat expandera i Norden.

LÄS MER: Stabil start för ungt företag med skakigt innehåll

– Vi ser stora möjligheter. Marknaden i Norge har större potential än Sverige. Förhoppningsvis är vi färdiga för en expansion till Norge i juli. Därpå ska vi satsa på Finland.

Under förra året omsatte Framtidsmat AB 1,4 miljoner kronor. I år hade man passerat den omsättningen redan i april. Nu ligger omsättningen på motsvarande 5-6 miljoner på årsbasis, men Albin Sandell siktar högre än så.

– Vi ska slå 10 miljoner kronor i år. Det ska gå.

I mars månad ökade omsättningen med 40 procent, i april med 22 procent. Men den snabba tillväxten kräver också investeringar.

– Det mesta av vinsten går tillbaka till företaget. Många tror att jag har blivit miljonär nu, men det funkar inte riktigt så. Skulle jag räkna ut min timlön skulle den ligga under medel, säger Albin Sandell.

Till sin hjälp att packa har Albin Sandell bland andra sin mormor och morfar.
Foto: Sprisse Nilsson
Till sin hjälp att packa har Albin Sandell bland andra sin mormor och morfar.

Framgångarna för hans företag har dock gett en viss avkastning även på det personliga planet.

– Jag har kunnat flytta hemifrån och har köpt en jättefin lägenhet tillsammans med min flickvän. Det känns ju fantastiskt.

Vem som kommer att packa och skicka iväg kundernas paket i framtiden är ännu inte klart. I dag packar han mycket själv, mormor och morfar hjälper till mycket och så har han tagit in några praktikanter.

Nu håller Albin Sandell på att förhandla med ett par olika företag för att ta över packningen. Oavsett vem som kommer att ta över logistiken står det klart att distributionen inte kommer att ske i Ystad.

– Det blir någonstans uppåt landet. När vi börjar skicka till Norge och Finland också är det viktigt att ha en annan mer strategisk placering, säger Albin Sandell

När han och hans medhjälpare på lagret inte längre själva behöver packa uppemot 100 kartonger om dagen, kan Albin Sandell fokusera mer på företagets utveckling.

– Det innebär att jag i praktiken kan sitta var som helst, men jag gillar Ystad och vill stanna här.

Den nya organisationen innebär också att Albin Sandell kan ta på sig flera uppdrag. Redan nu är han eftertraktad för att inspirera andra företagare eller blivande företagare. I sommar har Ystads kommun engagerat honom som ett inslag i Sommarlovsentreprenörerna. Det är ett alternativ till de kommunala sommarjobben där unga får möjlighet att prova sin egen affärsidé och inspireras av etablerade företagare och entreprenörer.

– Jag har också blivit inbjuden att prata i Almedalen i sommar, men det är lite hemligt fortfarande. Jag får berätta mer om det framöver, säger han.

Albin Sandell fortsätter att beta av beställningarna som ligger i flera stora högar på ett bord. För tillfället är högarna lite för stora. Det är sviterna efter en kampanj vid ettårsjubileet 14 april.

– Vi ligger tyvärr lite efter. Det är inte bra. Vi räknade med att vi skulle sälja tre gånger så mycket under kampanjen, det blev sex gånger så mycket. Det tömde vårt lager och det tar ett tag att komma ikapp. Det är svårigheten med e-handel. Det kan svänga väldigt mycket.

Dags att skicka iväg ett par pallar med DHL.
Foto: Sprisse Nilsson
Dags att skicka iväg ett par pallar med DHL.

Fakta

Framtidsmat AB

Framtidsmat AB säljer via hemsidan swejoy.se kompletta måltider i pulverform eller som bars. Pulvret som finns med olika smaker blandas med vatten till en shake. Vissa av produkterna är veganska. För tillfället finns drygt 20 produkter i sortimentet. Under året kommer ytterligare produkter att presenteras.

Priser och utmärkelser:

Årets stjärnföretagare i Ystad/Österlen 2018. Mitt företag-galan på Ystads teater

Årets nytänkare 2018 på Sparbanken syds tillväxtdag

Inbjuden till prins Daniels entreprenörskapsdag.

Visa mer...