Annons

Äldre kvinna bestulen

En kvinna i 80-års åldern, bosatt utanför Löderup, anmälde på onsdagskvällen till polisen att hon bestulits på cirka 60 000 kronor.
Ystad • Publicerad 1 augusti 2002

Kvinnan som bor ensam i sin villa, tog en middagslur när en kvinna i 40-års åldern knackade på fönstret. 40-åringen hälsade familjärt på den äldre kvinnan och frågade om hon kunde få plocka lite mer av den goda rabarbern. Kvinnan, som säger sig aldrig ha sett besökaren tidigare, lät 40-åringen plocka rabarber men höll henne under uppsikt från fönstret eftersom hon tyckte händelsen var märklig. Senare under kvällen upptäcker kvinnan att de 60 000 kronorna, som hon haft hemma för att betala en hantverkare, är borta. Hon drar sig då till minnes att hon varit ute i trädgården under tio minuter, strax före middagsluren och hon misstänker därför att stölden kan ha skett då. Den 40-åriga kvinnan är nu identifierad som besökare på en närliggande gård och polisen undersöker om det finns något samband mellan henne och de försvunna pengarna. Kurt-Ingvar Wald, kriminalinspektör i Södra Skånes polisområde har erfarenhet av bedrägerier och stölder riktade mot äldre personer. - Många äldre människor är alldeles för snälla och godtrogna. Men jag vill absolut inte skrämma någon, bara be dem att vara uppmärksamma, säger han. Under sommarmånaderna ökar vissa typer av brottslighet och det är många gånger äldre personer som drabbas. Det finns flera olika tillvägagångssätt och de flesta syftar till att offret ska luras ut i köket och uppehållas där samtidigt som en osedd person söker igenom bostaden. Kanske vill någon få ett glas vatten eller låna papper och penna för att skriva ett meddelande till någon i trapphuset. Kanske säger man sig vara från kommunen och vill komma in för att kolla elementen. - Hur ofta sådant här händer är väldigt svårt att säga. Mörkertalet kan vara väldigt stort. Många skäms säkert för att berätta hur de låtit lura sig, säger Kurt-Ingvar Wald.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons