Äldre ska få varm mat - om någon vill laga den...

Kommunens högsta politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott sätter nu ner foten: det SKA levereras varm mat till äldre framöver. Men socialförvaltningen kommer att få svårt att verkställa politikernas beslut. Ingen Ystadskrögare är intresserad av att leverera maten.
Ystad • Publicerad 9 januari 2002

Kommunstyrelsens arbetsutskott som består av Thomas Lantz (m), Ingvar Persson (c) och Kent Mårtensson (s) beslöt i går efter många turer att de vill att motionen om varm mat ska bifallas.

- Förutsättningarna är att kommunens nettokostnader inte ökar och att maten håller tillräcklig kvalitet till de äldre, säger kommunalråd Thomas Lantz (m).

Frågan är hur det ska genomföras. Politikerna har redan tidigare velat att äldre skulle kunna välja vilken restaurang de ville få sin mat ifrån. Men krögarna har i en enkät svarat att de inte är intresserade av att ta sig an uppdraget.

Fast det bekymrar inte politikerna i ksau.

- Det blir inte vårt uppdrag. Socialnämndens får nu se till att det levereras varm mat till äldre som behöver det. Deras tjänstemän får ta tag i detta, säger Thomas Lantz.

Men är det realistiskt att tro att detta går att genomföra?

- Man måste titta på möjligheten. Man kan inte utgå från att det inte går. Man måste öppna för möjligheten, svarar Thomas Lantz.

Diskussionen om varm mat har pågått länge. I dag köper kommunen tjänsten av Samhall som kör ut kalla matpaket vilka sedan värms upp i hushållet. När avtalet gick ut var socialnämndens avsikt att göra en ny upphandling utan några specifika krav på varm mat.

Men sedan Ingvar Persson (c) nu tycks ha övertygat övriga ledamöter i kommunens topp kan socialnämnden tvingas ändra planerna.

- Jag tycker man har gjort en höna av en fjäder. I bland verkar det som om de äldre tvingas äta kall mat nu. Men den värms ju upp. På det sättet förlorar den inte näringsvärden som när den hålls varm länge, säger Bengt Gundel (s), ledamot i socialnämnden som engagerat sig i frågan.

Han blev dock inte förvånad över beslutet eftersom de borgerliga partierna haft målet inskrivet i sin gemensamma plattform för valperioden.

Men ännu är sista ordet inte heller sagt. Motionen ska behandlas i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige. Därefter får socialnämnden ärendet på sitt bord och ska försöka genomföra beslutet.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.