Annons

Äldreomsorgen viktig för spi

När Spi, Sveriges pensionärers intresseparti, går till val i kommunen är det nya namn som toppar valsedeln till kommunfullmäktige.
Ystad • Publicerad 30 augusti 2002
Ivan Hellström (kd). Bild: Mark HanlonFoto: 

På första plats står Ivan Hellström, 66 år och marinofficer. Tvåan heter Karin Franzén, är 70 år och sjuksköterska. Tredje namnet är Margit Sandell, 73 år och undersköterska, och tillika partiets ordförande i Ystad. Ivan Hellström är första namn på Spi:s valsedel till fullmäktige. Bild: Mark Hanlon" BORDER="0"Ivan Hellström är första namn på Spi:s valsedel till fullmäktige. Bild: Mark Hanlon Helt nya i sammanhanget är ändå inte kandidaterna. Ivan Hellström gick med i partiet redan 1998. - Jag blev så förbaskad på de etablerade partierna som i sina valrörelser inte nämnde pensionärerna med ett enda ord, säger han. I valet för fyra år sedan stod han på sjunde plats på listan, men genom flera avhopp blev han ersättare i fullmäktige och kommunstyrelsen, något han betraktar som mycket lärorikt. Margit Sandell är däremot helt ny på listan, även om hon varit partimedlem i flera år. Den viktigaste valfrågan för Spi är äldreomsorgen och vården. - Men den är ju utbyggd delvis och man håller på med Bellevue, säger Ivan Hellström. Han tycker att det är bra med en blandning av vård i privat och offentlig regi. - Då får vårdtagaren en chans att välja. Bengt Jönsson, som suttit för Spi i fullmäktige under mandatperioden som gått, har tidigare uttalat sig kritiskt om privata entreprenörer i YA. Men enligt Hellström är partistyrelsen överens om att en blandning är bäst. En annan fråga där partiet uppträtt motsägelsefullt är när det gäller inrättandet av en ombudsman för vård och äldreomsorg. Enligt Hellström är detta en viktig fråga som partiet vill jobba för. - Det behövs en neutral person för den som vill framföra synpunkter på vården. Det är svårt för många äldre att framföra kritik direkt, säger han, och tror att många är rädda att "stöta sig". Men när frågan om att inrätta en ombudsman för vård-och omsorgsfrågor var uppe på socialnämndens bord i april röstade Bengt Jönsson nej. - Det kan jag inte förklara. Vi var överens om att vi ska ha en äldreombudsman och står starkt fast vid det. Det måste vara ett misstag, säger Ivan Hellström. Trots att Spi är ett intresseparti för pensionärerna säger Hellström att man värnar om alla medborgare i samhället. Bland annat tar man ställning i barnomsorgsfrågan. Partiet vill att barnen ska vara hemma mer hos föräldrarna. Men det är svårt för en kommunpolitiker att påverka. Även många andra frågor som partiet driver, som att avskaffa fastighetsskatten och behålla Barsebäck, ligger på riksplanet. En mer jordnära kommunal fråga som Ivan Hellström tycker är viktig är att inte bara gubbar ska vara med och bestämma när det byggs nytt i Ystad. - Det kanske skulle vara lite mer kvinnligt perspektiv på byggnationen. Men nu har vi ju fått en kvinnlig stadsarkitekt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons