Aldrig långt från stjärnan

Ystads växande filmindustri har lett till att fler och fler lokalt bosatta anställs av filmteamen. I femte delen av artikelserien om filmarbetare i Ystad möter vi Ted Eriksson.
Ystad • Publicerad 22 september 2009
Ted Eriksson.
Ted Eriksson.Foto: 
Foto: 
Ted Eriksson är skådespelaren Kenneth Branaghs chaufför och personlige assistent. bild: kristina eriksson
Ted Eriksson är skådespelaren Kenneth Branaghs chaufför och personlige assistent. bild: kristina erikssonFoto: 

Vad gör du på filmen?

– Jag är främst chaufför åt Kenneth Branagh, men också hans assistent. Jag hämtar honom på morgonen och kör till inspelningsplatsen. Sen håller jag honom uppdaterad om eventuella förändringar i inspelningen eller manus. Och fixar och donar med allt möjligt som bokar in middagar, massage och annat. Arbetstiden är schemalagd till tio timmar per dag, men det brukar bli lite mer.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får jobba med så pass duktiga människor, särskilt Kenneth, men alla i produktionen är väldigt professionella. Det här är den bästa skolan man kan tänka sig. Jag jobbade som chaufför åt Kenneth under förra sommarens inspelningar också och jag känner att han har fått ett större förtroende för mig nu när vi jobbat tillsammans ett tag. Ju mer han litar på mig desto mer kan han fokusera på sitt jobb och det blir mer och mer arbetsuppgifter efter hand. Jag vågar nog säga att vi trivs bra tillsammans.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Att sova gott. Det händer rätt ofta att jag sover lite som på nålar när man ska upp tidigt eftersom jag är rädd att försova mig. Och det får verkligen inte hända. Dessutom är jag allt annat än morgonmänniska.

Vad är en bra dag på jobbet?

– När man får vara ute hela dagen och det är fint väder. Produktionen är ju väldigt väderberoende och lika så människorna som jobbar med filmen. Folk är betydligt trevligare och gladare när vädret är bra. Men det är nästan bara bra dagar. Arbetskollegorna är fantastiska.

Någon minnesvärd anekdot från ditt jobb?

– Tack vare jobbet med Kenneth fick jag provspela för rollen som Thor i hans kommande film om guden Thor. Det var väldigt generöst av honom och en förvånande men rolig upplevelse.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har spelat teater sen högstadiet. Efter gymnasiet har jag gått Skara skolscen och Film- och teaterproducentutbildning i Ystad. Jag har spelat teater i olika sammanhang och jobbat som artist.

Några tankar om Ystad som filmstad?

– Jag hoppas att filmen har kommit till Ystad för att stanna och att kommunen fortsätter att satsa på film och kultur i allmänhet. Det lockar hit väldigt mycket turister vilket är positivt för staden.

Favoritfilm?

– Magnolia (amerikansk film från 1999). Det är en fin berättelse och jag gillar upplägget att man får följa olika människors livsöden. Sen är det bra skådespelare.

Framtidsplaner?

– Satsa på skådespeleri och artisteri. Jag har jobbat mycket bakom scen och nu vill jag tillbaka till rampljuset. Jag skulle vilja göra en teater- eller filmroll som gör intryck på folk och som de kommer i håg. Jag ska söka scenskolan i höst eftersom det nästan är ett måste i den svenska branschen.

Marika Johansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.