Han har skrivit bok om Ales stenar: ”Kommer alltid fascinera oss”

Vallebergabon Görhan Hellström har skrivit en ny bok om Ales stenar, som innehåller såväl kortfattade historiska resonemang om skeppssättningar, som poesi, fotografier och även en nyskriven saga.
Kåseberga • Publicerad 20 mars 2018
Förra sommarsäsongen besökte 757 000 personer hamnen i Kåseberga och Ales stenar. Görhan Hellström tror att det finns en marknad för hans bok, som han ger ut på eget förlag.
Förra sommarsäsongen besökte 757 000 personer hamnen i Kåseberga och Ales stenar. Görhan Hellström tror att det finns en marknad för hans bok, som han ger ut på eget förlag.Foto: Kjell Jakobsson

Görhan Hellström har arbetat som skådespelare, dramatiker och föreläsare, och flyttade ner permanent till Valleberga för ett par år sedan.

Han har dock varit en återkommande gäst till Österlen sedan början av 80-talet.

– Och just Ales stenar är en fantastisk plats att återvända till, säger han.

Görhan Hellström bestämde sig för att skriva boken efter att han och hustrun fick besök från vänner i USA.

– De åkte själva till Ales stenar över dagen och kom tillbaka helt förvirrade. De sa: ”Vilken vacker plats! Men det fanns ju två informationstavlor, en större och en mindre, med två helt olika budskap. Vi fattar ingenting”.

– Jag kände ju igen det här, att folk lämnar Ales stenar förvirrade, uttråkade eller både och. Det tycker jag är synd, inte minst eftersom det är en plats som så många människor besöker. Jag kände att jag var tvungen att skriva den här boken, säger Görhan Hellström.

När Görhan Hellström summariskt redogör för Ales stenars historia utgår han helt och hållet ifrån arkeologernas och Riksantikvarieämbetets material, förklarar han.

– Jag utgår ifrån de etablerade vetenskapernas forskning och ville försöka göra den lättillgänglig. Jag tror lika lite på solursteorin som jag tror på ufon.

– Som svar på frågan vad jag själv tror, hur det gick till när skeppssättningen byggdes, har jag skrivit det i slutet av boken. Kapitlet heter ”Så byggde Sven och Torgot Ales stenar”, och jag ser det som en kanske sann saga. Åtminstone är den sannolik, men vi kommer förstås aldrig få veta exakt hur det gick till.

Nu är inte Görhan Hellströms bok som Ales stenar särskilt texttung. Tvärtom ges hans egna fotografier och även någon egen målning av skeppssättningen mycket utrymme.

Att alla texter är skrivna på svenska, engelska och tyska skvallrar om att målgruppen är turister.

Boken säljs på Bokhandeln i Ystad, turistbyrån samt på flera platser på Österlen.

– Jag kommer också att han en liten bokhandel på vagn som jag kommer att ha i anslutning till Ales stenar, när det blir lite varmare, säger författaren själv.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.