Annons

Alla spelar domino på sitt sätt

Ystad • Publicerad 15 oktober 2010

Livet är fyllt av dominoeffekter. Det ena leder till det andra som osökt för vidare till det tredje.

Som dramatiken i gruvan i Chile. Hade inte gruvarbetarna blivit instängda, hade kanske aldrig Marta Salinas fått reda att hennes man hade en älskarinna.

Annons

Dessa passionens dominobrickor fortsätter med all sannolikhet att falla även nu när Yonny Barrios har kommit upp i ljuset till de båda väntande kvinnorna.

Det finns andra dominoeffekter. De kan börja med de stolta silobyggnaderna i hamnen i Ystad, om man får tro Ulf Karmebäck, stadsarkitekten.

Först flyttar Lantmännen, sedan kan man börja bygga, därefter flyttar nya Ystadsbor in, som gör att hela hamnområdet blomstrar.

Får fler havsutsikt, väcks drömmarna om att ha båt, vilket gör att det behövs nya båtplatser och en ny småbåtshamn.

Här ett annat domino-scenario: Kommunens ledning hoppas att vindkraftsföretag EWP ska besluta sig för att etablera sig i Ystad. Då behövs det en ny kaj, som kan bli det första steget att flytta ut färjorna från den inre hamnen. Detta leder kanske i sin tur till att miljön i Ystad förbättras. En marin och miljösmart dominoeffekt.

Ingen kommer egentligen undan dominoeffektens osvikliga logik.

Ta mc-gängen med sina strider. Försöker ett gäng etablera sig, blir ett annat gäng irriterat och larmar ett tredje band.

Sedan blir det slagsmål och elände och dominobrickorna sprids i ett fullkomligt kaos.

Ett annat, närliggande exempel: Inför Sjöbo marknad för några år sedan fick polisen ett tips om att ett kriminellt mc-gäng var i faggorna. Polisen ryckte ut och stoppade de västklädda männen som visiterades och sedan punktmarkerades när de flanerade förbi stånden med spunnet socker och mäsktillsatser.

Vi skrev om gänget som polisen måste rycka ut med specialenheter för att rå på.

Annons

När marknadsdammet hade lagt sig började polisen misstänka att allt var iscensatt av gänget som stoppats på marknaden.

Gängmedlemmarna var helt enkelt oroliga för att få spö av sina antagonister och behövde lite polisiär support.

Dessutom behövde de göra sitt dåliga rykte sämre. Det lyckades mc-busarna med genom att få hjälp både av polis och den tredje statsmaken.

Kanske är det en skröna, men också skrönor kan få dominobrickorna att falla.

Fotnot : Dominobrickorna kan ställas på högkant efter varandra. Puttar man omkull en, rasar alla andra.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons