Annons

Allt färre nior klarar behörigheten till gymnasiet

Andelen nior i Ystad med behörighet till gymnasiet sjunker för andra året i rad.
– En negativ trend är alltid ett bekymmer, men vi är medvetna om utvecklingen och har åtgärder för att hantera det, säger skolchef Sanna Nyberg.
Ystad • Publicerad 27 september 2024

En avklarad gymnasieutbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att komma ut i arbetslivet. Därför är siffrorna som Skolverket presenterade på torsdagen angelägna. De visar att andelen nior som får gymnasiebehörighet minskar. Siffrorna gäller både riket som helhet och i Ystads kommun.

För Ystads del hade 89,8 procent av niorna behörighet till gymnasiet inför höstterminen. Det är förvisso över rikssnittet på 83,7 procent, men samtidigt en minskning för andra året i rad.

Annons

– Vi ser en trend om än en liten sådan och en negativ trend är alltid ett bekymmer, säger skolchef Sanna Nyberg.

Sanna Nyberg är en av tre skolchefer i Ystads kommun
Sanna Nyberg är en av tre skolchefer i Ystads kommunFoto: Mark Nordvall Hanlon

Här saknas innehåll

2023 hade 91,6 procent av niorna gymnasiebehörighet, 2022 var det 92,6 procent.

– Vi har en god måluppfyllelse och vi ligger över rikssnittet, men vi gör kontinuerliga granskningar genom ett systematiskt kvalitetsarbete och vi har ju kunnat se den här utvecklingen under en tid, säger Sanna Nyberg.

Åtgärderna som kommunen har satt in får till viss del anpassas efter situationen på varje enskild skola, men det finns också generella orsaker.

– Vi har sett en tydlig dipp i svenska som andraspråk. Där måste vi se över hur vi jobbar. Vi behöver också se över matematik och svenska. Kärnämnena är viktiga, säger Sanna Nyberg.

”Vi har också fått extra medel i budgeten för att kunna öka närvaron i skolorna”
Sanna Nyberg, skolchef

Utöver skolämnena har åtgärder också satts in för att öka närvaron i skolan. Det finns ett tydligt samband mellan omfattande frånvaro och ej godkända betyg.

– Där ser vi en tydlig effekt. Vi har en bra dialog med politikerna och har också fått extra medel i budgeten för att kunna öka närvaron på högstadiet.

Elever som inte uppnår behörighet till att läsa på gymnasiet får möjligheten att läsa på det individuella programmet. Där får man gå till dess att man har tillräckliga kunskaper för att gå på ett nationellt program.

– Vi har en god genomströmning på gymnasiet och det är en hög andel elever som tar sig igenom sin utbildning. I grunden har vi bra siffror i Ystads kommun och situationen är hanterbar, säger Sanna Nyberg.

Här saknas innehåll

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons