Allt pynt ska bli enhetligt

Det är bäddat för en ny debatt om offentlig utsmyckning i Ystad. Politikerna vill också tygla stadens invånare och affärsidkare som ska förmås att pynta mer enhetligt både till påsk och jul.
Ystad • Publicerad 1 april 2014
Pysslig. Christina Landgren, ordförande i köpmannaföreningen, är villig att hjälpa affärsidkare så att de kan uppfylla de nya kraven på enhetligt påskpyntande.
Pysslig. Christina Landgren, ordförande i köpmannaföreningen, är villig att hjälpa affärsidkare så att de kan uppfylla de nya kraven på enhetligt påskpyntande.Foto: Foto: Mark Hanlon

YA har kommit över en hemlig promemoria från den högsta politiska ledningen. Det framgår att uppstramningen av kommunens utsmyckning kring påsk och jul bara har börjat.

– Påsk- och julpyntet ska få en högre kvalitet för att locka fler besökare till Ystad. Handlarna i Ystad och boende som har fönster ut mot Stora Östergatan, Hamngatan, Stortorget, Klostret och Mariakyrkan kommer att uppmanas till att pynta med enhetligt och använda vackert pynt, säger projektledare Ester Hase på Ystads kommun.

Kommunen har redan påbörjat processen med att ta fram godkänt pynt.

– Vi har full förståelse om våra medlemmar ställer sig frågande till detta. Men vi är beredda att hjälpa till och ta fram förslag på hur man skulle kunna påskpynta på ett godkänt vis, säger Christina Landgren, ordförande i köpmannaföreningen i Ystad.

Säljs i dag

De första påsksakerna finns från och med i dag till försäljning på Klostret i Ystad.

Tanken är att pyntet som subventioneras för invånare och näringsidkare med centrala adresser ska finansieras genom försäljning av produkterna till ett något högre pris för övriga Ystadsbor och besökare.

– Vi kan inte tvinga folk att använda pyntet, men jag hoppas att alla invånare i Ystad ser sig som ambassadörer för vår stad och ställer upp för den goda smakens skull, säger Ester Hase.

I promemorian står att läsa att den motion som Miljöpartiet lade fram tidigare i mars gällande en strategi för offentlig utsmyckning bara är första steget mot bättre smak i Ystad. God smak handlar i det här fallet enligt Ester Hase dels om materialval och färgskala, dels om att man håller sig inom vissa givna tidsramar.

– Julpyntet ska ställas fram första advent och det ska tas bort tjugondag Knut. Påskpynt är tillåtet från palmsöndagen till söndagen efter påsk. Någon ordning måste det vara på traditionerna, säger Ester Hase.

Anarki

Julstjärnorna anses också förstöra stämningen under julen.

– Det är ju ren anarki när alla sätter upp precis vilka stjärnor som helst, i vitt skilda färger. Men det stora otyget är allt modernt, blinkande jylpynt som inte representerar våra svenska jultraditioner, säger Felicia Navidad, en av konsulterna som kommunen anlitat för att tukta de allt mer vildvuxna utsmyckningarna kring jul och nyår.

Maria Sällberg
Ulf Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.