Allvaret hann i kapp honom
Efter den årliga, rutinmässiga läkarundersökningen fick Thomas Lantz beskedet. Han hade drabbats av prostatacancer.
Han tog cancerbudet med jämnmod och förstod inte förrän efter operationen hur allvarligt det i själva verket var.
När Thomas Lantz våren 2008 opererades för prostatacancer var han fortfarande kommunalråd. Ystads högste politiker var då 63 år gammal och arbetade för fullt. Han var sjukskriven i 14 dagar i samband med operationen, sedan var han tillbaka på jobbet.
En månad efter operationen fick han reda på att cancern inte hade spridit sig.
– Då ringde jag mina föräldrar och jag förstod hur oroliga de hade varit, och hur glada de blev när jag sade att jag var frisk. Då insåg jag själv att jag kanske också skulle ha varit lite mer orolig.
Men Thomas Lantz oroar sig inte i onödan. Han citerar ett ordstäv:
– Den som oroar sig i förväg lider två gånger. Jag försöker leva lite efter det ordspråket.
Han lyckas naturligtvis inte alltid. Natten före operationen i Malmö kom ångesten. Men det var inte sjukdomen, cancern som sådan, som fick honom att ligga sömnlös.
– Jag blev rädd för att det skulle hända något under operationen. Det är alltid en risk när man ska opereras.
Thomas Lantz berättar att han regelbundet har gått till doktorn. Under några år har han då tagit ett så kallat PSA-prov som används för att så tidigt som möjligt upptäcka prostatacancer. Värdet i provet som togs 2007 hade rusat iväg och hans läkare ringde. Han remitterades till en urolog som tog cellprover på prostatan.
Några symptom på cancern hade han inte märkt.
Undersökningen av prostatan är inte smärtsam, även om man naturligtvis kan tycka att det är obehagligt när läkaren tar provet genom ändtarmen.
– Det kan söka en lite.
När proverna analyserats fick han reda på att han hade drabbats av en relativt aggressiv cancer som behövde opereras. Han såg nyktert på beskedet.
– Jag tyckte att det var bra att man hade upptäckt det så tidigt så man kunde göra någonting åt det.
Han fortsatte också att leva aktivt som han alltid gjort.
Thomas Lantz visste naturligtvis att prostatacancer kan vara en dödlig sjukdom.
– Men jag kände ingen dödsångest. Jag är nog inte en sådan människa som så lätt får den sortens känslor.
Nu i efterhand kan han också tycka att han bagatelliserade sjukdomen. En läkarundersökning lämnade han till och med återbud till.
– Jag hade annat för mig, säger han och inser att det inte var så klokt att inte så snabbt som möjligt genomgå operationen.
Hans hustru tyckte också att han borde ha tagit allvarligare på saken.
– Hon blev arg på mig.
Familjen verkar också ha oroat sig mycket mer än den cancerdrabbade Lantz.
PSA-provet togs på hösten 2007 och en vårdag 2008 tog Thomas Lantz tåget in till Malmö. Han hade en mp3-bandspelare med Stieg Larssons Millennium-triologi för att lyssna på. Han skrevs in och fick en sängplats i ett rum med tre andra män.
Operationen gick utan komplikationer. När Thomas Lantz vaknade upp fick han morfin.
– Jag har inget minne av att jag hade ont.
Han rullades efter operationen in på en expedition eftersom hans sängplats plötsligt blivit upptagen.
– Men då fick jag ju eget rum.
Thomas Lantz är på det hela taget väldigt nöjd med den vård som han fått.
– Vi läser eller hör ibland om att det gått illa när man sökt annan vård eller vid en operation. Men med tanke på hur enormt många som behandlas är detta en beklaglig men försvinnande liten del. Jag tycker vi har en jättefin sjukvård i Skåne.
Läkaren som opererat honom kom efter operationen och berättade att allt såg bra ut, och att det såg ut som om cancern var inkapslad i prostatan och inte hade spridit sig. Förutom att en del av prostatan opereras bort avlägsnas också körtlarna i ljumskarna, detta för att förhindra en spridning av cancern.
Men natten efter operationen blev det inte mycket sömn. En av hans sänggrannar skrek och det gick inte att sova. Det gjorde att Thomas Lantz redan nästa dag bestämde sig för att åka hem.
Prostatan har flera funktioner, bland annat reglerar den urinen. Därför kan inkontinens vara en effekt av en operation. Det kan man undvika genom att göra knipövningar.
Thomas Lantz har inte fått några komplikationer av operationen.
– Jag är lyckligt lottad, säger han.
Även erektionen kan påverkas. Men, påpekar Thomas Lantz, även för detta finns det medicinsk hjälp.
– Alternativet till att inte operera är sämre, säger han krasst.
Thomas Lantz har förstått att prostatacancer är en mycket vanlig sjukdom, som det finns ett uppdämt behov av att prata om.
Det har han insett när han varit ute och pratat offentligt om sjukdomen. Själv har han aldrig gjort någon hemlighet av att han hade drabbats av cancer.
En gång om året gör han ett PSA-prov. Värdena har varit bra. Kontrollerna ska han göra i tio år innan läkarna blåser faran över.
Inte heller dessa kontroller oroar Thomas Lantz sig för.
– Jag tycker att det är skönt att ha saker och ting under kontroll.
Vad har han lärt sig av det som han har gått igenom?
– Det man lär sig är att ta vara på livet, att vara glad att man är frisk, säger Thomas Lantz och skyndar iväg.
Det tidigare kommunalrådet har fyllt 66 och är allra högsta grad aktiv, bland annat som jazzgeneral och direktör för Ystads teater.