Annons

Alrunan lever vidare

(Uppdaterad 18.45) Gruppboendet Alrunan läggs inte ner. Det beslutade i går socialnämndens arbetsutskott enhälligt. Denna oväntade helomvändning från kommunens sida överraskade och gladde både personal, anhöriga och de boende själva.
Ystad • Publicerad 9 augusti 2002

Jimmie Högberg, Oscar Magnusson, Nils Nilback och Eva Zigmundova överklagade socialnämndens beslut att splittra deras kompisgäng och flytta ut dem till två andra boenden. Och det var ett glatt gäng som i går skulle ut och fira att de nu får bo kvar tillsammans på Alrunan. Att en kommunal nämnd totaländrar sig på detta sätt hör inte till vanligheterna och de inblandade trodde i går knappt det var sant. Personalen på Alrunan var givetvis nöjda - inte minst för de boendes skull - och hade så smått börjat inse att de får jobba kvar på sin nuvarande arbetsplats. Glada och märkbart tagna var även Ingela Högberg och Margareta Nilback. Som föräldrar till två av de boende har de under ett och ett halvt års tid kämpat mot kommunens planer på att splittra gruppen. När YA ringde upp trodde de knappt sina öron. - Oooj. Är det sant att Alrunan får vara kvar? Det är ju helt underbart! sade en något matt Margareta Nilback. Det känns nästan som jag måste skicka blommor till socialnämnden. Tänk att de sett till den lilla människan. Ingela Högberg satt tyst en lång stund i telefonen. - Jag kan knappt fatta det här och är nog lite chockad. Det känns väldigt bra. Vi har kämpat länge och jag vågar knappt tro att socialnämnden har gjort en sådan omvändning. Socialnämnden kommer följaktligen inte heller att överklaga den Länsrättsdom som underkände deras förslag att placera ut Alrunans ungdomar på två andra boenden. Tvisten fick sitt slut den 30 juli då Länsrätten förkunnade sin dom. Samma dag meddelade socialnämndens ordförande Karin Olsson Lindström bestämt att domen skulle överklagas och att beslutet om att lägga ner Alrunan stod fast. Varför denna helomvändning från arbetsutskottets sida? - Jag tycker fortfarande att saken borde prövas rättsligt, sade Olsson Lindström på presskonferensen i går. Vi vill veta vad som gäller för framtida beslut. Men det kan vi ju få reda på genom fortsatta diskussioner med Länsstyrelsen. Det är inte rimligt att vi driver en rättslig process mot människor vi ska hjälpa och ta hand om. Det är inte ett taktiskt beslut för att slippa vidare uppståndelse nu i valtider? - Nej. Visst har frågan fått mycket mycket uppmärksamhet, men framför allt handlar det om de boende. Om en domstol nu anser att de ska bo som de gör och att de mår bäst av det så fogar vi oss efter beslutet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons