Annons

Alrunans boende vann flyttstridem

Länsrätten ger de fyra psykiskt funktionshindrade på gruppboendet Alrunan rätt i sin överklagan mot socialnämnden i Ystad.
Ystad • Publicerad 1 augusti 2002
Nils Nilback & Jimmie Högberg. Bild Tomaz Jönsson
Nils Nilback & Jimmie Högberg. Bild Tomaz JönssonFoto: 

I tisdags kom domen som ogiltigförklarar socialnämndens tidigare beslut att placera de fyra boende på två andra gruppboenden i Ystad respektive Nybrostrand. Det som länsrätten framför allt gått på i sin bedömning är den del i LSS, lagen om särskilt stöd, som anger att personer som har rätt till särskilt stöd ska ha försäkras om goda levnadsvillkor. De fyras överklagan innehåller egentligen två skilda punkter. Båda hänvisar till lagtexten om goda levnadsvillkor. För det första vill de inte splittras och menar att de som grupp bott tillsammans så länge att de blivit beroende av varandra för att må bra och fungera. För det andra gäller det de tilltänkta placeringarna i nya gruppboenden. Länsrätten anser inte att de tre år som nuvarande grupp bott tillsammans på Alrunan är nog för att bli beroende av varann. Däremot underkänner alltså rätten Socialnämndens tänkta ersättningsboenden. De uppfyller inte kraven för goda levnadsvillkor. Från Nybrostrand är kommunikationerna dåliga och Jimmie Högberg och Oscar Magnusson kan inte åka buss själva. De skulle helt enkelt få ge upp mycket av sitt nuvarande liv, med många olika aktiviteter inne i Ystad. Nils Nilback och Eva Zigmundova vill socialnämnden placera i ett gruppboende i Ystad tillsammans med två betydligt äldre personer. Rätten anser att goda levnadsvillkor tveksamt kan uppfyllas om de måste bo med två människor från en helt annan generation. Som en julklapp Ingela Högberg och Margareta Nilback, föräldrar till Jimmie respektive Nils, är lättade och glada. - Det här är som en sen julklapp, menar Margareta. Ingen av de inblandade ska behöva flytta dit de inte vill. De ska få bestämma själva. En stor seger för oss. - Vi har kämpat med det här i över ett år... När domen kom grät jag, berättar Ingela. Båda är starkt kritiska till hur socialnämnden från början har hanterat frågan. Det har talats mycket om kvadratmetrar och gångavstånd. Mindre om individernas välbefinnande. Men nu har länsrätten lyckats överraska dem båda. De hyste litet hopp om att få gehör för sitt överklagande. - Tänk att byråkrater faktiskt har så mycket hjärta att de verkligen kan se människornas behov, utbrister Margareta. Även de fyras advokat, Kurt G Holm, är nöjd. - Som ombud för de klagande är jag nöjd med länsrättens dom. Den är synnerligen välmotiverad. Socialnämndens ordförande Karin Olsson Lindström (fp) är inte lika nöjd. När Allehanda i går eftermiddag fick tag på henne hade hon ännu inte underrättats om länsrättens domslut och kunde inte uttala sig i detalj. Däremot konstaterade hon att socialnämnden kommer att gå vidare. - Det enda jag kan säga nu är att vi kommer överklaga länsrättens dom. Det är viktigt att kammarrätten prövar frågan eftersom vi tycker att vi erbjudit fullgoda alternativ åt de boende på Alrunan.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons