Alternativ friskvård i Surbrunnsparken

Avslappningsmusik blandat med inbandat fågelkvitter ljuder i Surbrunnsparken. Det är friskvårdsmässa och kvinnor, för det är främst kvinnor i medelåldern som är här, vandrar mellan stånden där man kan få veta mer om massage, aloe vera, trädens betydelse för hälsan (det är därifrån fågelkvittret kommer), avslappning och healing.
Ystad • Publicerad 17 april 2004

Gertrud Nilsson är en av besökarna som kommit till mässan. Hon har slagit sig ner hos kroppsterapeut Carola Grauers, som arbetar med en speciell metod kallad VHT, för att pröva på hennes behandling. - Jag är intresserad av alternativbehandling. Jag har en hel del besvär med nacken och ryggen, säger Gertrud Nilsson medan Carola Grauers bearbetar hennes nacke med mjuka grepp. Gertrud Nilsson är lågstadielärare och har under många år böjt sig ner över låga bänkar. Det problemet har i dag försvunnit, men ett nytt har i stället tillkommit. - I dag är det nog mer stress och för tillfället är jag sjukskriven på grund av det. Gertrud Nilsson är inte så glad för vanliga läkemedel utan går hellre till homeopaten. Därför är hon glad för friskvårdsmässan. -?Det är mycket bra att man får prova på så att man får veta vad som finns och kan välja just det som passar en själv. I en liggstol bredvid har Anita Ramsby slagit sig ner. - Hur länge ska man ligga? Jag känner ingenting. Carola Grauers förklarar hur magnetfältsterapin, som liggstolen handlar om, fungerar. - Den laddar cellen med energi, säger hon. Anita Ramsby är precis som Gertrud Nilsson intresserad av alternativterapier. - Jag tycker att det är viktigt hur man mår, och att man ska ta hand om sig, säger hon. Friskvårdsmässan arrangerades i helgen för andra året i rad. Bakom arrangemanget står Österlens terapicentrum. - Vi jobbar för att marknadsföra alternativ friskvård, säger samordnaren Bengt E Nilsson. De flesta medlemmarna i Österlens terapicentrum är enmansföretagare, förklarar han. - Då tycker vi att mässor är ett bra sätt att visa upp sig. Enligt Bengt E Nilsson är intresset för alternativa behandlingsmetoder stort. - Vi har mycket stress och jäkt och utbrändhet i samhället. Det är sådant som den vanliga sjukvården inte hinner med, säger han. Som sagt är det flest kvinnor i medelåldern som hittat till mässan. Men en förändring är på väg att ske, säger Bengt E Nilsson. - Kvinnor överhuvudtaget har nog haft lättare att ta till sig det som ligger utanför det strikt naturvetenskapliga. Men de sista två åren har det kommit fler och fler män, ofta på massagebehandlingar. Och ofta börjar det med att de har fått ett presentkort av sin fru.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.